Slovački ministar odbrane: Ficov život više nije ugrožen, ali stanje je i dalje ozbiljno

Lekari su odlučili da slovački premijer za sada ostane u bolnici u Banskoj Bistrici, s obzirom da je njegovo stanje i dalje teško, rekao je Robert Kalinjak

Život slovačkog premijera Roberta Fica ranjenog u atentatu više nije ugrožen, a prognoze za njegov oporavak su pozitivne, rekao je potpredsednik vlade i ministar odbrane Robert Kalinjak na brifingu ispred bolnice u Banskoj Bistrici gde je političar hospitalizovan.

"Stanje slovačkog premijera je stabilno. Život premijera više nije direktno ugrožen, ali stanje je i dalje ozbiljno i potrebna mu je intenzivna medicinska nega", potvrdio je Kalinjak.

Lekari su na jutarnjem konzilijumu utvrdili da su sada "na korak bliže" pozitivnim prognozama, ali da premijera neće u narednom periodu prebacivati u druge bolnice, naveo je slovački ministar. 

"Dakle, njegovo stanje možemo da smatramo stabilnim sa pozitivnim prognozama", naglasio je Kalinjak nakon razgovora sa lekarima.

Slovački premijer ranjen je u pucnjavi posle sednice vlade u gradu Handlova, oko 150 kilometara severoistično od Bratislave, nakon čega je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gde je imao nekoliko operacija.

Policija je identifikovala napadača kao pisca i pristalicu opozicione stranke Progresivna Slovačka po imenu Juraj Cintula. Cintuli, koji je zadržan u pritvoru i optužen za atentat, preti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.