Uzrok pada Raisijevog helikoptera "tehnički kvar", SAD: Iran je sam kriv

Svi koji su bili u pratnji iranskog predsednika, uključujući ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, poginuli su u padu helikoptera

Predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, saopštila iranska agencija Mehr.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i ministar spoljnih poslova zemlje Hosein Amir Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan.

Svi koji su bili u pratnji iranskog predsednika, uključujući iranskog ministra spoljnih poslova, poginuli su. Uzrok pada helikoptera je tehnički kvar letelice, prenela je iranska agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej proglasio je danas petodnevnu žalost. U naredna dva meseca dužnost predsednika privremeno će obavljati prvi potpredsednik Islamske Republike Mohamed Mokhber.

"Helikopter predsednika Raisija je potpuno izgoreo nažalost, strahuje se da su svi putnici mrtvi", rekao je zvaničnik nakon što su timovi za pretragu pronašli olupinu helikoptera.

Nakon pogibije Raisija, vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

Sahrana Ebrahima Raisija i njegove pratnje biće održana sutra, 21. maja, u iranskom gradu Tabrizu. 

Bela kuća je saopštila da ne vide znakove stranog mešanja u padu Raisijevog helikoptera, prenose mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće narodu i Vladi Islamske Republike Iran povodom smrti predsednika Ebrahima Raisija.

20. maj 2024 • 20:54

Ambasador Izraela u UN osudio minut ćutanja za iranskog predsednika Raisija

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan osudio je danas Savet bezbednosti zbog odavanja pošte iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u Iranu.

Prema rečima izraelskog ambasadora, SB UN se ne trudi da oslobodi izraelske taoce, ali danas je odao poštu čoveku koji je odgovoran za smrt hiljada ljudi u Iranu, Izraelu i širom sveta.

"Šta je sledeće ? Minut ćutanja na godišnjicu Hitlerove smrti", zapitao se Erdan optužujući Savet bezbednosti UN da je postao "opasnost za svetski mir".

SAD: Iranske vlasti same krive za pad helikoptera

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je, komentarišući pad helikoptera u kojem je poginuo predsednik Irana Ibrahim Raisi, rekao da su iranske vlasti same krive za pad zato što su koristile helikopter star 45 godina u lošim vremenskim uslovima.

"Pre svega, mi uopšte nećemo da se izvinjavamo za naš režim sankcija. Iranska vlada je koristila svoje letilice za transport opreme za podršku terorizmu, tako da ćemo nastaviti da u potpunosti sprovodimo sankcije. Iranska vlada je ta koja je odgovorna za odluku da upravlja helikopterom starim 45 godina u, kako je opisano, lošim vremenskim uslovima, a ne neki koji drugi akter", navode iz Stejt departmenta.

U Turskoj dan žalosti zbog pogibije Raisija i Amir-Abdulahijana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je na sednici vlade odlučeno da u Turskoj bude proglašen dan žalosti zbog pogibije predsednika i šefa diplomatije Irana, Ebrahima Raisija i Hoseina Amir-Abdulahijana.

"Na sastanku vlade odlučili smo da proglasimo dan nacionalne žalosti kako bismo podelili dubok bol koji je doživeo iranski narod", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Stejt department: Iran od SAD tražio pomoć nakon pada helikoptera u kojem je bio Raisi

Iran je zatražio pomoć od Vašingtona nakon što se u planinama nedaleko od granice sa Azerbejdžanom srušio helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je novinarima rekao da SAD "iz logističkih razloga" nisu mogle da pruže pomoć Iranu, prenosi Rojters.

Naglasio je da Raisijeva smrt ne menja "fundamentalni stav Vašingtona prema Iranu".

Teheran: Vanredni predsednički izbori biće održani 28. juna

Nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija, vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

"Četrnaesti predsednički izbori u Iranu biće održani 28. juna", rekao je Eslami, a prenosi novinska agencija Irans Mehr.

Dodao je da je od Saveta staratelja zatraženo da započne registraciju predsedničkih kandidata pre 28. maja.

Vučić uputio saučešće narodu Irana: Raisi je bio iskreni i dosledni prijatelj Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće narodu i Vladi Islamske Republike Iran povodom smrti predsednika Ebrahima Raisija.

Knjiga žalosti u Ambasadi Irana povodom pogibije predsednika od sutra do petka

Knjiga žalosti u Ambasadi Irana povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika biće otvorena od sutra do petka.

Ambasada Irana saopštila je da je knjigu otvorila juče, a da će svi zainteresovani moći da se upišu u navedenom roku u zgradi Ambasade na adresi Mihaila Mike Jankovića 3, od 10 do 15 časova.

Iranski mediji potvrdili: Tehnički kvar je bio uzrok pada

Uzrok pada helikoptera u kojem se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi je tehnički kvar letelice, prenosi iranska agencija IRNA.

"Raisi je mučenički stradao u nedelju usled pada helikoptera koji se dogodio zbog tehničkog kvara letelice", navodi se u saopštenju agencije.

Minut ćutanja za Raisija i u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija

Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija odao je minutom ćutanja počast preminulom iranskom predsedniku i ministru spoljnih poslova, javlja dopisnik Sputnjika.

Turska: Sistem za komunikaciju u hitnim slučajevima nije radio

Ministarstvo saobraćaja Turske saopštilo je da sistem za komunikaciju u hitnim slučajevima u helikopteru poginulog predsednika Irana Ebrahima Raisija  nije radio. 

Kako je saopšteno, sistema ili nije ni bilo, ili je bio isključen. 

Šojgu ponudio Iranu pomoć oko istrage pogibije Raisija i Amir-Abdolahijana

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je Moskva spremna da pruži pomoć Iranu u istrazi o uzroku pada helikoptera u kojem su poginuli predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan, javila je državna novinska agencija RIA.

SAD: Nismo primetili znakove stranog mešanja

Bela kuća je saopštila da ne vide znakove stranog mešanja u padu Raisijevog helikoptera, prenose mediji.

Ne očekuje da će Raisijeva smrt dovesti do bilo kakvih radikalnih promena u odnosima između SAD i Irana, izjavio je zvaničnik Bele kuće.

Dačić: Iranski narod je ostao bez posvećenog lidera, odanog svojoj zemlji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je izraze saučešća rukovodstvu i narodu Irana povodom pogibije predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana.

"Potresla me je vest o tragičnoj smrti predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, kao i članova njegove visoke delegacije i visokoj dužnosti koju je obavljao. Srbija je izgubila dokazanog prijatelja i važnog partnera sa kojim smo iskreno radili na dobrobit tradicionalne bliskosti naših naroda", naveo je Dačić.

Dodao je da je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio posvećen stalnom unapređenju veza sa Srbijom i da je odlazak predsednika Raisija i članova njegove visoke delegacije, ogroman gubitak za Iran, njegov narod i državno vođstvo, navodi se u saopštenju.

Putin razgovarao sa Mohamedom Mohberijem: Potvrđen nastavak jačanja saradnje

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa Mohamedom Mohberijem, vršiocem dužnosti predsednika Irana, koji će, podsetimo, na tom položaju biti do sledećih predsedničkih izbora u zemlji.

Putin je izjavio saučešće iranskom narodu povodom tragične pogibije Ebrahima Raisija, a obe strane su potvrdile i da će Teheran i Moskva nastaviti da dosledno jačaju rusko-iransku saradnju, saopštio je Kremlj.

Minut ćutanja u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na konferenciji o nuklearnoj bezbednosti u Beču na minut ćutanja kako bi se odala pošta stradalom iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju, ministru spoljnih poslova Hoseinu Abdolahijanu i drugim žrtvama helikopterske nesreće.

"U ova teška vremena, naše misli su sa njihovim porodicama i narodom Irana", napisao je Grosi na Iksu.

Ali Bageri Kani imenovan za v.d. ministra spoljnih poslova Irana

Iranska vlada imenovala je  zamenika ministra inostranih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra inostranih poslova nakon što je šef diplomatije Irana Hosein Abdolahijan poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno sa predsednikom Ebrahimom Raisijem, prenosi Rojters.

Veteran vazdušnih snaga Indije: Moguće da se radi o sabotaži

Postoji sumnja da li se helikopter koji je prevozio Raisija zaista izgubio u magli, budući da se prilikom putovanja predsednika uzima u obzir niz predostrožnosti, rekao je jedan veteran indijskih vazdušnih snaga za RT.

"U kontekstu onoga što se dešava u Pojasu Gaze sa Izraelcima koji su umešani u različite pokušaje atentata, i SAD koje ih (Iran) stalno sankcionišu i raznih aktivnosti koje su povezane sa atentatima koje su počinili, ne može se isključiti sabotaža", izjavio je on za RT.

Kadirov: Veoma nam je žao zbog odlaska Raisija, to je gubitak koji se ne može nadoknaditi

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas saučešće povodom pogibije Raisija i istakao da je njegov odlazak gubitak koji se ne može nadoknaditi.

"Ebrahima Raisija su svi znali i poštovali u muslimanskom svetu. Zahvaljujući njegovim naporima, prijateljski i poslovni odnosi između Ruske Federacije i Republike Iran su ojačali. Bez sumnje, njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za sve nas".

"U ime čečenskog naroda i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće porodici, rođacima i prijateljima Ebrahima Raisija, kao i porodicama poginulih u ovoj strašnoj katastrofi i celom iranskom narodu", napisao je Kadirov na Telegramu.

Patrijarh Kiril izjavio saučešće Iranu

Patrijarh Kiril izjavio je saučešće Iranu nakon pogibije Raisija i u saopštenju iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, koje je objavljeno na sajtu RPC, poručio: 

"U ime Ruske pravoslavne crkve izjavljujem i vama i celom iranskom narodu duboko saučešće. Iskreno delim bol u srcu sa građanima Irana koji žale zbog smrti predsednika".

Medvedev: Siguran sam da će biti utvrđeni uzroci nesreće

Siguran sam da će biti sprovedena detaljna istraga i da će biti utvrđeni pravi uzroci pada helikoptera Ebrahima Raisija, poručio je danas Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije. 

Rusija će uvek pamtiti njegove napore koji su bili usmereni na jačanje rusko-iranskih odnosa, dodao je.

Generalštab Irana podržao zamenika Raisija

Generalštab Irana podržao je danas vršioca dužnosti predsednika Irana Mohameda Mohberija, koji će do sledećih predsedničkih izbora u toj zemlji vršiti obaveza predsednika, prenose ruski mediji. 

Peskov: Iran nije zatražio pomoć u istrazi pada helikoptera

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da Teheran nije zatražio od Moskve nikakvu pomoć u istrazi pada helikoptera u kojem je bio i Raisi.

Ambasador Irana u Minsku: Do pada helikoptera Raisija dovelo je loše vreme

Ambasador Irana u Minsku izjavio je danas da su do lošeg sletanja helikoptera u kojem je bio i Ebrahim Raisi doveli loši vremenski uslovi.

Ajatolah Ali Hamnei odobrio da Mohber bude privremeni predsednik Irana

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei je objavio da je potpredsednik Irana Mohamed Mohber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsedničkih izbora.

Prema Ustavu, u slučaju da predsednik Irana premine, prvi potpredsednik preuzima dužnost šefa države tokom prelaznog perioda od 50 dana do održavanja izbora, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima.

Iran osnovao šest novih komiteta za upravljanje državom

Vršilac dužnosti predsednika Irana Mohamed Mokhberi formirao je šest specijalnih komiteta za upravljanje zemljom u narednim danima, saopštila je danas Vlada Irana. 

U Iranu petodnevna žalost zbog Raisija

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je danas petodnevnu žalost zbog pogibije Raisija, prenose ruski mediji.

Erdogan: Turska stoji uz Iran, Raisi je vredan kolega i brat

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas saučešće zbog pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir Abdolahijana, ističući da je Turska solidarna sa Iranom.

Erdogan je napisao na Iksu da se seća Raisija sa poštovanjem i zahvalnošću, navodeći da je iranski predsednik uložio napore za mir u Iranu i regionu.

"Turska stoji uz Iran u ovo teško vreme", naveo je Erdogan, nazivajući Raisija "vrednim kolegom i bratom".

Sahrana Raisija sutra u Tabrizu

Sahrana Ebrahima Raisija i njegove pratnje biće održana sutra, 21. maja, u iranskom gradu Tabrizu, javljaju mediji. 

Lukašenko: Raisi će biti zapamćen kao mudar političar

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je saučešće Iranu i poručio da će Ebrahim Raisi u istoriji ostati upamćen kao "mudar lider, koji je ceo život posvetio služenju iranskom narodu".

Kina izjavila saučešće povodom pogibije Raisija

Šef kineske diplomatije Vang Ji preneo je danas saučešće kineskog predsednika Si Đinpinga povodom pogibije dosadašnjeg iranskog predsednika Ebrahima Raisija šefa iranske diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana.

Zvaničnik Izraela: Nismo umešani u Raisijevu smrt

Rojters prenosi da je izraelski zvaničnik rekao da Izrael nije umešan u pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsednik Ebrahim Raisi.

"To nismo bili mi", rekao je izraelski zvaničnik.

Podsećamo, Iran je u aprilu pokrenuo napad na Izrael, kao odgovor na izraelsko bombardovanje iranskog konzulata u Damasku, u kojem je ubijen visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih oficira.

Putin izjavio saučešće: Raisi je bio izuzetan političar i prijatelj Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je saučešće vrhovnom iranskom lideru ajatolahu Ali Hamneju povodom tragične pogibije dosadašnjeg predsednika Irana Ebrahima Raisija, javlja Kremlj.

"Ebrahim Raisi je bio izuzetan političar, čiji je ceo život bio posvećen služenju otadžbini. S pravom je uživao poštovanje sunarodnika i imao značajan autoritet u inostranstvu. Kao pravi prijatelj Rusije, njegov lični doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa između naših zemalja je neprocenjiv, ulagao je najveće napore kako bi se oni popeli na nivo strateškog partnerstva. Više puta sam imao priliku da se sastanem sa Ebrahimom Raisijem, i ovaj izuzetan čovek će mi zauvek ostati u najsvetlijem sećanju. Molim vas da porodici i prijateljima pokojnog predsednika i svima poginulima u ovoj strašnoj katastrofi prenesete reči iskrenog saučešća i podrške. Njima i celom iranskom narodu želim mentalnu snagu u ovako teškim, nenadoknadivom gubitku", navodi se u poruci predsednika Putina.

U Iranu održana vanredna sednica najvišeg rukovodstva

Hitan sastanak šefova pravosuđa, parlamenta i vršioca dužnosti predsednika Irana održan je danas zbog određivanja daljeg rada vlade te zemlje nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija, prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

Na sastanku je "istaknuto da je neophodno nastaviti služiti narodnoj vladi".

Predstavnici parlamenta i pravosuđa poručili su potpredsedniku Islamske Republike Mohamedu Mokhberu, koji će, podsetimo, u narednim danima, do sledećih izbora, vršiti funkciju predsednika Irana, da su u potpunosti spremni da zajedno sa njim rade i izvršavaju svoje zadatke.

Oglasio se Bašar Asad

Sirijski predsednik Bašar el Asad izrazio je saučešće vrhovnom lideru Irana povodom smrti predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Irana.

On je izrazio saučešće vladi i narodu Irana i potvrdio solidarnost njegove zemlje s Iranom i porodicama žrtava.

Saučešće iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan izjavio je da je njegova zemlja uz Iran u ovom teškom trenutku i izrazio saučešće iranskoj vladi i narodu.

Zastava na iranskoj ambasadi u Moskvi spuštena na pola koplja

Građani polažu cveće ispred iranske ambasade u Moskvi, a zastava na zgradi ambasade je spuštena na pola koplja.

Ajatolah se oglasio jednom zajedničkom fotografijom

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnej dao je počast poginulom predsedniku Ebrahimu Raisiju.

U objavi na Iks mreži, vrhovni vođa objavio je fotografiju njega i Raisija s kratkom porukom koja se odnosila na imama Rezu, osmog imama šiitskog islama i cenjenu osobu u Iranu.

Raisijevi ostaci sa mesta helikopterske nesreće prenose se u grad Tabriz.

Još uvek nije poznato kada i gde će Raisi biti pokopan.

U Pakistanu zastave na pola koplja, izjave saučešća iz Iraka i Katara, pokreta Hamas i Hutija

Premijer Pakistana Šahbaz Šarif uputio je saučešće zajedno sa vladom i narodom ove zemlje vladi i narodu Irana.

"Neka duše mučenika počivaju u nebeskom miru. Velika iranska nacija će prevazići ovu tragediju sa uobičajenom hrabrošću. Pakistan će obeležiti dan žalosti i zastave će se vijoriti na pola koplja u znak poštovanja prema predsedniku Raisiju i njegovim pratiocima i u znak solidarnosti sa bratskim Iranom", navodi se u poruci saučešća, a prenosi Rojters.

Saučešće je izjavio i premijer Iraka Mohamed Šia el Sudani. 

"Izražavamo solidarnost sa bratskim narodom Irana i zvaničnicima islamske republike u ovoj bolnoj tragediji", navodi se u izjavi iračkog premijera.

Emir Katara šeik Tamin bin Hamad el Tani izrazio je saučešće zbog smrti predsednika Raisija, šefa diplomatije Abdulahijana i njihovih saputnika.

"Molimo se Bogu da im podari svoju milost i praštanje, a njihovim porodicama utehu i strpljenje. Alahu pripadamo i njemu ćemo se vratiti", napisao je katarski emir.

Izražavajući saučešće zbog ogromnog gubitka, pokret Hamas naveo je da je stradali iranski lider Raisi podržavao Palestince i otpor protiv Izraela, uz navođenje da su uvereni da će iranske institucije prevazići posledice ovog ogromnog gubitka.

Vođa revolucionarnog komiteta jemenskih Huta, Mohamed Ali el Huti izrazio je saučešće vladi, narodu i porodicama mučenički poginulih.

"Iranci će ostati privrženi lojalnim vođama svog naroda, Božjom voljom", napisao je El Huti.

Lavrov: Raisi je bio istinski patriota, njegova uloga u našoj saradnji je neprocenjiva

Duboko smo ožalošćeni vestima o tragičnoj smrti predsednika Irana Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amira Abdolahiana i onih koji su ih pratili, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da će "zauvek pamtiti ove istaknute političare kao istinske patriote Islamske Republike, koji su čvrsto branili interese svoje države i dali svoje živote nesebičnom služenju otadžbini".

"U Rusiji su predsednik Irana Raisi i ministar spoljnih poslova Irana Amir Abdolahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje. Njihova uloga u jačanju obostrano korisne rusko-iranske saradnje i poverljivog partnerstva je neprocenjiva. Izjavljujemo iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava, kao i celom prijateljskom narodu Irana. U ovom tužnom času, naše misli i srca su sa vama", navodi se u poruci Sergeja Lavrova.

Ko je bio Ebrahim Raisi i šta simbolizuje crni turban

Predsednik Irana Ebrahim Raisi (63), koji je zajedno sa šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahijanom poginuo u helikopterskoj nesreći, važio je za konzervativnog političara, prenosi Tanjug.

Rođen 1960. godine u Mašhadu, Ebrahim Raisi je odrastao u svešteničkoj porodici i stekao je versko obrazovanje u mladosti. Sa 15 godina je započeo studije bogoslovije u Komu, učeći kod cenjenih naučnika, uključujući iranskog lidera Sajeda Alija Hamneija.

Slično iranskom lideru Sajedu Aliju Hamneiju, Raisi nosi crni turban, koji simbolizuje njegovu lozu Sajeda, potomka islamskog proroka Muhameda. Često se navodi kao verovatni naslednik Sajeda Hamneija.

Opširnije pročitajte ovde.

Spuštena zastava na ambasadi Rusije u Teheranu

Ambasada Rusije u Teheranu izjavila je saučešće povodom pogibije Ebrahima Raisija, javljaju ruski mediji.

U znak solidarnosti sa iranskim narodom ambasada je spustila zastavu. 

Predsednik Azerbejdžana Alijev

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev uputio je saučešće iranskom vrhovnom vođi Aliju Hamneiju.

Alijev se, podsetimo, 19. maja, na dan nesreće, sastao sa Raisijem na granici između dve zemlje kako bi zajedno sa njim učestvovao na ceremoniji otvaranja nove hidroelektrane.

Stižu saučešća i iz EU

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas saučešće povodom pogibije Raisija. 

Pored Raisija i Amir Abdolahijana, identifikovane još tri poginule osobe

Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.
Poginuo je i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani.

Potraga za telima završena

Potraga za telima onih koji su se nalazili u helikopteru Raisija je završena, njihova tela šalju se u iranski grad Tabriz, javlja Crveni polumesec.

Premijer Jermenije Pašinjan: Šokiran sam pogibijom Raisija

"Šokiran sam vešću o pogibiji predsednika Irana i njegove pratnje. U ime vlade i naroda Jermenije izjavljujem iskreno saučešće i upućujem reči utehe povodom tragične pogibije mog dragog druga i kolege Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahiana i ljudi koji su ih pratili", navodi se u saopštenju Vlade Jermenije. 

Maduro: Potresen sam poslednjim vestima

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro poručio je da je potresen poslednjim vestima.

"Silija (supruga Madura) i ja osećamo veliku bol da moramo da se oprostimo od čoveka koji je za primer, izuzetnog svetskog lidera, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja naše zemlje", napisao je Maduro na Iksu.

Belorusija: Izgubili smo prijatelje

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije poručilo je da je pogibija Ebrahima Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već i Belorusiju, budući da su u nesreći poginuli prijatelji Minska. 

"Poslednje vesti iz Irana dočekali smo sa velikom bolom. Ovo je nenadoknadiv gubitak ne samo za iransko društvo. Preminuli su i pravi prijatelji Belorusije", navodi se u saopštenju.

Najavljeni novi predsednički izbori u Iranu

Novi predsednički izbori u Iranu biće održani za oko 50 dana, javljaju iranski lokalni mediji. 

Iranski predsednik i šef diplomatije poginuli u američkom helikopteru "bel 212"

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki "bel 212" (Bell 212) koji je razvila firma "Bel helikopter" za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Irokvuajs (UH-1 Iroquois).

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Helikopter "bel 212" je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja.

Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.

Helikoptere "bel 212" koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.

Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada.

U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom "bel 212" koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.

Indija izrazila saučešće

Premijer Indije izjavio je saučešće narodu Irana.

"Tužni smo i potrešeni tragičnom smrću predsednika. Indija stoji uz Iran u ovom tužnom vremenu", navodi se u poruci.

Vlada Irana obratila se građanima: Čuvaćemo nasleđe Raisija

Uveravamo ljude Irana da ćemo nastaviti Raisijevo nasleđe služenja zemlji bez ikakvih smetnji, saopštila je Vlada Irana nakon objave o pogibiji Ebrahima Raisija.

"Vredni i neumorni predsednik iranskog naroda, koji nije radio ništa osim što je služio velikom narodu Irana, održao je obećanje i žrtvovao svoj život za dobrobit nacije. Uveravamo naš verni, zahvalni i voljeni narod da ćemo nastaviti da idemo putem časti i službe neumornim duhom Raisija, heroja i sluge nacije i odanog prijatelja rukovodstva, i da, uz pomoć svemogućeg Boga i zajedništva plemenitih ljudi, neće doći ni do kakvih odstupanja u upravljanju džihadističkom zemljom".

Potpredsednik potvrdio pogibiju predsednika Irana Ebrahima Raisija

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdio je na Iksu potpredsednik Irana Mohsen Mansuri.

Slucki izrazio saučešće

Lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) i šef kabineta Dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki izjavio je saučešće povodom pogibije predsednika Irana.

"Šta je bio njen uzrok - vremenski uslovi ili zločinački plan - otkriće istraga. Ali, niz majskih događaja među kojima su i pokušaj ubistva naslednog princa Saudijske Arabije i premijera Slovačke, formira nekakav lanac 'tragičnih podudaranja'", napisao je on na Telegramu. 

Margarita Simonjan izrazila saučešće

Glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i RT Margarita Simonjan izrazila je saučešće povodom pogibije Ebrahima Raisija.

"Raisi je poginuo. Naše saučešće narodu Irana", napisala je ona na Telegramu.

Najavljena vanredna sednica Vlade Irana

Vlada Irana najavila je da će biti održana vanredna sednica zbog pogibije Ebrahima Raisija, javlja Irna.

Mesto gde je pao Raisijev helikopter

Tačnu lokaciju srušenog helikoptera u kojem je bio i Raisi spasilačke službe su pronašle na osnovu signala jednog od članova posada, javila je Iranska revolucionarna garda.

Prvi snimci sa mesta pada helikoptera

Raisi leteo američkim helikopterom

Ebrahim Raisi leteo je američkim helikopterom "bel 212", javlja iranski Tasnim.

Takođe, mediji prenose da su predsednika Irana pratila još dva helikoptera, u kojem su se nalazili još neki zvaničnici, ali, dodaje se, oni su bezbedno sleteli na destinaciju. Srušio se jedino helikopter u kojem je bio Raisi.

Dužnost predsednika obavljaće prvi potpredsednik Islamske republike Mohamed Mokhber

U naredna dva meseca dužnost predsednika privremeno će obavljati prvi potpredsednik Islamske Republike Mohamed Mokhber.

Prema Ustavu, uz odobrenje duhovnog vođe zemlje Hamneija, prvi potpredsednik će preuzeti predsedničku funkciju.

U roku od 50 dana, posebno veće koje čine predsednik parlamenta, šef pravosuđa i potpredsednik mora da organizuje nove predsedničke izbore.

Iranska agencija Tasnim objavila je video sa mesta nesreće