SAD bi mogle da sankcionišu gruzijske političare da "odbrane demokratiju"

Sankcije bi bile usmerene na političke zvaničnike koji su radili na usvajanju zakona o stranim agentima, ali i na bezbednosne službe, koje su, kako piše "Politiko", ugušile proteste protiv propisa koji predviđa prijavljivanje finansiranja iz inostranstva

Zvaničnici odgovorni za donošenje gruzijskog zakona o stranim agentima mogli bi se suočiti sa zamrzavanjem imovine i zabranama putovanja prema novom propisu koji će biti predstavljen američkom Kongresu.

U nacrtu dokumenta, u koji je "Politiko" imao uvid, upozorava se da vladajuća partija Gruzijski san "nažalost sve više prihvata politiku prilagođavanja Ruskoj Federaciji" kao deo "sve neliberalnijeg zaokreta". Dodaje se da je Tbilisi "otvoreno napao američke i druge zapadne organizacije za promociju demokratije, kao i lokalno i međunarodno civilno društvo, dok je prihvatio pojačane veze posebno sa Rusijom, ali i sa Kinom".

Republikanski predstavnik Južne Karoline Džo Vilson predstaviće nacrt zakona već u ponedeljak, kaže izvor upoznat sa detaljima.

Kao deo nastojanja da se "zaštiti i obezbedi demokratija", nacrt propisa podrazumeva uvođenje sankcija protiv vladinih zvaničnika i drugih koji su "odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje demokratije, ljudskih prava ili bezbednosti u Gruziji". Njime bi se uvele zabrane viza za političare i porodice političara koji su učestvovali u usvajanju "zakona o stranim agentima u ruskom stilu" koji cilja na nevladine organizacije i medijske kuće koje dobijaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva, navodi se u tekstu.

Kazne bi takođe bile usmerene na gruzijske službe za sprovođenje zakona i bezbednosne službe, koje su, kako piše "Politiko", ugušile proteste protiv zakona o stranim agentima.

Tokom posete Gruziji prošle nedelje, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen upozorio je da, ako Gruzija usvoji zakon o stranim agentima, suočiće se sa ograničenjima SAD koja će uticati na finansije ili putovanja donosioca zakona. Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će zakon o stranim agentima koji stupa na snagu "naterati nas da suštinski preispitamo odnos sa Gruzijom".

Neimenovani član zakonodavnog osoblja američkog Senata kaže da je tekst zakona o sankcijama gruzijskim funkcionerima nastao pre nekoliko meseci iz zabrinutosti da će Gruzijski san ponovo uvesti zakon o stranim agentima nakon što su prvobitni predlozi odloženi prošle godine.

"Ideja je da pokažemo da naše odnose i obaveze prema gruzijskom narodu shvatamo ozbiljno i da ćemo se zalagati za njih, ali i da postoji mogućnost novih, robusnijih bilateralnih odnosa SAD i Gruzije", rekao je izvor "Politika".

Zakon o stranim agentima, koji predviđa da se prijavi finansiranje koje dolazi iz strane države, ima oko 20 zemalja, a jedni od prvih koja su usvojili ovakav propis su upravo SAD, koji takav zakon imaju od 1938. godine. Takođe, ovakav zakon planira da usvoji i Evropska unija.