Svet

Poseta Moskvi, EU sankcije: Ko će naslediti Raisija

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber ranije je bio na čelu Setada, investicionog fonda, koji je američko ministarstvo 2013. godine stavilo na listu sankcionisanih subjekata
Poseta Moskvi, EU sankcije: Ko će naslediti RaisijaGetty © Borna News/Farzam Saleh/Iran Images/ATPImages/

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei odobrio je da prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber bude privremeni predsednik te zemlje, nakon pogibije Ebrahima Raisija.  

Na osnovu iranskog Ustava, Mohber ima rok od 50 dana da pomogne u organizaciji predsedničkih izbora.  

Ko je Mohamed Mohber

Mohamed Mohber je rođen u Dezfulu 1. septembra 1955. godine, a kao i stradali predsednik Ebrahim Raisi, smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju, navodi Rojters.

Mohber je postao prvi potpredsednik 2021, kada je Raisi izabran za predsednika.

Bio je deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru i pristali da ruskoj vojsci isporuče rakete zemlja-zemlja i više dronova, prenosi "Gardijan".

U timu su tada bili i dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Mohber je ranije bio na čelu Setada, investicionog fonda, koji je američko ministarstvo 2013. godine stavilo na listu sankcionisanih subjekata, zajedno sa 37 kompanija. 

Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca i entiteta koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila", ali ga je dve godine kasnije skinula sa liste.

Setad, čije je puni naziv Štab za izvršenje imama (Setad Ejraie Farmane Hazrate Emam), osnovan je naredbom osnivača Islamske Republike, Hamneijevog prethodnika, Ajatolaha Ruholaha Homeinija. 

Mohber poseduje dve doktorske diplome iz međunarodnih prava i menadžmenta.

Bio je oficir u medicinskom korpusu Islamske revolucionarne garde tokom iransko-iračkog rata. Služio je kao šef Izvršenja naredbe imama Homeinija (EIKO), predsednik odbora Sina banke i zamenik guvernera provincije Khuzestan.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su kada se njihov helikopter srušio.

image