Svet

Peking: Snabdevanje Ukrajine oružjem samo produžava sukob

Penzionisani general-major kineske vojske ocenio je da su pregovori jedini način da se prekine sukob u Ukrajini
Peking: Snabdevanje Ukrajine oružjem samo produžava sukob© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Snabdevanje Ukrajine oružjem i vojnom pomoći samo će produžiti i eskalirati rusko-ukrajinski sukob, koji je već postao bezbednosni izazov za ceo svet, rekao je penzionisani general-major Oslobodilačke vojske Kine (PLA), Jeng Sjuguang.

"Kako da se nosimo sa ovim rusko-ukrajinskim sukobom velikih razmera, koji predstavlja bezbednosni izazov širom sveta? Iskreno rečeno, za sada ne vidim nijedan efikasan i realan način koji bi mogao da zadovolji i zaraćene strane i sve zainteresovane strane. Možda bi rat mogao da prestane kada obe strane potpuno iscrpe svoje snage i sposobnosti. Ali šteta će u ovom slučaju biti prevelika", rekao je Jeng Sjuguang, koji je viši savetnik Kineskog instituta za međunarodne strateške studije.

Govoreći na bezbednosnom forumu u Sjanšanu u Pekingu, Jeng je rekao da bi međunarodna zajednica trebalo da pozove na pregovore, prenose "RIA Novosti".

"Ne treba dolivati ulje na vatru slanjem oružja i vojne pomoći. To neće doprineti miru, samo će dovesti do eskalacije i produžavanja rata, pri čemu će svaka strana pretrpeti samo još veću štetu. Stoga smatram da Kina i ostatak međunarodne zajednice moraju da stanu na stranu mira", zaključio je on.

Forum, čija je ovogodišnja tema bila "Promovisanje globalne bezbednosne inicijative i zajednička odbrana mira i razvoja", trajaće do 2. decembra. Na forumu učestvuje više od 40 stručnjaka iz 14 zemalja.

Prvi Ksiangšan forum održan je 2006. godine. Forum organizuju Akademija vojnih nauka PLA i Kineski institut za međunarodne strateške studije, a prisustvuju mu ministri odbrane, stručnjaci i bivši vojni zvaničnici.

image