Ispravka: MKS nije izdao nalog za hapšenje Netanjahua, Galanta i tri lidera Hamasa

Međunarodni krivični sud nije izdao nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i tri lidera Hamasa, zbog ratnih zločina.

U prvobitnom tekstu, navedeno je da je MKS izdao nalog za hapšenje izraelskog premijera, kao i lidera Hamasa, za šta se ispostavilo da je pogrešna informacija, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.

Procedure Međunarodnog krivičnog suda u Hagu nalažu da tužilac mora da zatraži naloge od pretpretresnog veća koje čini troje sudija. Ukoliko se sudije slože da postoje "razumni razlozi" za verovanje da su počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti, izdaće nalog za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane, kao i lidera Hamasa, što u ovom trenutku još uvek nije učinjeno.

Važno je istaći da ne postoji rok za sudije koji definiše koliko dugo mogu razmatrati dokaze i kada moraju doneti odluku da li postupak može da se nastavi.

Dakle, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu je podneo zahtev za izdavanje naloga za hapšenje premijera i ministra odbrane Izraela i trojice lidera Hamasa, o kojem će dalje odlučivati sudije, ali odluka MKS još uvek nije doneta.

"Postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", rekao je tužitelj Karim Kan. Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''. 

U ranijim slučajevima koje je Međunarodni krivični sud vodio, ovaj proces je trajao od mesec dana do nekoliko meseci.

Izvinjavamo se čitaocima na pogrešnim informacijama na koje nam je ukazao portal raskrinkavanje.me.