Svet

Ekstravagantna poseta argentinskog predsednika Španiji: Milei prezire španske zvaničnike

Argentinski predsednik Havijer Milei optužio je špansku vladu da njena politika ne donosi ništa osim siromaštva i smrti
Ekstravagantna poseta argentinskog predsednika Španiji: Milei prezire španske zvaničnikeGetty © Tomas Cuesta

Još i pre nego što je u petak započeo trodnevnu posetu Madridu, argentinski predsednik Havijer Milei skandalizovao je javnost izjavom da je socijalistička vlada donela "siromaštvo i smrt" Španiji, a usput je optužio za korupciju i suprugu španskog premijera, prenosi Asošiejted pres.

Možda bi drugi šefovi države iskoristili takvu posetu da poprave odnose. Ne i Milei.

Predsednik Argentine ne namerava da se izvini za reči upućene supruzi španskog premijera Pedra Sančeza, kazao je portparol predsednika Argentine Manuel Adorni .

"Predsednik Milei neće da se izvinjava, nije dužan da se izvinjava. U stvari, bili bismo veoma srećni da se španska vlada uputi izvinjenje predsedniku za sve uvrede koje je primio u poslednjih 15 dana", rekao je portparol. 

U međuvremenu, Španija je opozvala svog ambasadora u Argentini, a ministar spoljnih poslova je pozvao izaslanika te južnoameričke zemlje da od Mileia zatraži javno izvinjenje. 

Havijer Milei, ekstravagantna bivša televizijska zvezda, uopšte ne planira da se tokom trodnevne posete Madridu sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Milei se neće sastati ni sa španskim kraljem, ni sa bilo kojim drugim vladinim zvaničnikom, ali će u nedelju prisustvovati samitu partije Voks, koja se žestoko protivi socijalističkoj vladi.

Neuobičajene posete su za njega uobičajeni posao. Ovaj miljenik globalne krajnje desnice je povezan sa američkim milijarderom Ilonom Maskom, a ni ovog puta nije propustio da pohvali bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Na nedavnom putovanju u SAD Milei je zaobišao Belu kuću.

U Madridu je predstavio svoju knjigu "Put libertarijanca", koju je promovisao konzervativni španski list "Razon".

Knjiga je u Španiji povučena iz prodaje zato što se u biografiji autora lažno navodi da Milei poseduje doktorat. Inače, u njoj Milei objašnjava svoje radikalne ekonomske ideje o slobodnom tržištu.

Takođe, on je osudio socijalizam kao "intelektualnu prevaru i užas u ljudskom smislu", za šta ga je konzervativna publika nagradila aplauzom.

"Dobra stvar je što svet reflektora sija svuda i što činimo 'crvenima' (levičarima) neprijatnosti širom sveta", dodao je Milei.

On je promovisao svoju politiku štednje u Argentini, koja je u aprilu dovela do pada inflacije, ali je zaboravio da pomene cene karata za metro u Buenos Ajresu, koje su se više nego utrostručile.

Obećao je da će od Argentine učiniti "zemlju sa najviše ekonomskih sloboda na svetu", a ponovio je i obećanje da će ukinuti argentinsku centralnu banku.

Jedini političar sa kojim se Milei sreo u Madridu je njegov ideološki saborac Santjago Abaskal, lider desničarske partije Voks.

Na samitu Voksa u nedelju, uoči evropskih parlamentarnih izbora u junu, okupiće se ličnosti iz cele Evrope koje pripadaju krajnjoj desnici. Svoje prisustvo ovom skupu argentinski predsednik je opisao kao "moralni imperativ".

Napetosti između Mileija i Sančeza počele su kada je prošlog novembra španski premijer odbio da čestita Mileiu na njegovoj iznenađujućoj pobedi.

Neprijateljstvo je kulminiralo nedavno, kada je jedan od Sančezovih ministara rekao da Milei koristi narkotike.

Argentinski predsednik je odgovorio neobično oštrom izjavom, u kojoj je Sančezovu vladu optužio da "ugrožava srednju klasu socijalističkom politikom, koja ne donosi ništa osim siromaštva i smrti."

image