Svet

Izrael o nalogu za hapšenje Netanjahua i Galanta: Zločin istorijskih razmera

Svi Izraelci bi trebalo da se osećaju kao da je izdat nalog za njihovo hapšenje, ocenio je izraelski ministar finansija, dok opozicioni lider Lapid smatra da je poređenje Izraela i Hamasa "neoprostivo"
Izrael o nalogu za hapšenje Netanjahua i Galanta: Zločin istorijskih razmerawww.globallookpress.com © Dr. Wilfried Bahnmüller

Izraelski zvaničnici su osudili odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je izjavio da je nalog Međunarodnog krivičnog suda "skandalozan" i "jednak napadu na žrtve 7. oktobra".

Kac je dodao da će odgovoriti na potez MKS, ističući da "nikakva sila na svetu" neće sprečiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i zbaci s vlasti palestinsku militantnu grupu Hamas.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS-a.

On je odluku MKS-a nazvao "predstavom licemerja i mržnje prema Jevrejima" koje, kako tvrdi, podseća na nacističku propagandu.

Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS-a, nazvavši je "zločinom istorijskih razmera", prenosi "Tajms of Izrael".

"Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot", poručio je Ganc.

Opozicioni lider Jair Lapid je naglasio da Izrael "neće prihvatiti poređenje sa Hamasom" i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju.

"Nije moguće izdati naloge za hapšenje Netanjahua, Sinvara i Deifa. Nema takvog poređenja, ne možemo to da prihvatimo i to je neoprostivo", rekao je Lapid, nazivajući odluku "strašnim političkim neuspehom".

Neimenovani izraelski zvaničnik je za "Tajms of Izrael", izjavio da "krvna kleveta" neće odvratiti Izarel se brani i ostvari sve svoje pravedne ratne ciljeve".

On je najavio da će Netanjahu objaviti video saopštenje kasnije tokom dana.

MKS je ranije danas zatražio nalog za hapšenje Benjamina Netanjahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".

Lideri Hamasa, Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije se terete za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

image