Svet

Pad helikoptera predsednika Raisija: Ima li mesta za sumnju?

Iranska državna agencija IRNA je prenela da je helikopter sa zvaničnicima te zemlje pao zbog "tehničkog kvara letelice". To, međutim, nije sprečilo pojavu drugačijih tumačenja tragedije u Iranu
Pad helikoptera predsednika Raisija: Ima li mesta za sumnju?© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Tragična smrt četvorice iranskih zvaničnika, među kojima su bili i predsednik te države Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, kao i četiri pripadnika posade i obezbeđenja, izazvala je šok širom sveta, ali i lavinu spekulacija o mogućim uzrocima pada njihovog helikoptera u provinciji Istočni Azerbejdžan.

S obzirom na uzavrele strasti na Bliskom istoku, izazvane ratom u Gazi, krizom u Crvenom moru i sve oštrijom konfrontacijom Irana i Izraela, nije prošlo mnogo vremena pre nego su posmatrači prilika, ali i mnogi korisnici društvenih mreža, počeli da spekulišu o "alternativnim" uzrocima pada helikoptera koji je prevozio iranske zvaničnike.

Izraelsko-azerbejdžanska veza?

Upravo se Izrael, odnosno njihova obaveštajna služba Mosad, našao u centru pažnje ovih spekulacija.

Izraelci su i ranije optuživani da stoje iza ubistava iranskih zvaničnika i naučnika koji su radili na iranskom nuklearnom programu, a ubistvo nekoliko iranskih oficira u konzulatu u Damasku u izraelskom raketnom napadu početkom aprila dve države je dovelo na granicu otvorenog sukoba.

Foad Izadi, analitičar državne televizije, rekao je da "kada se helikopter suoči sa nesrećom, to može biti uzrokovano tehničkim problemom ili vremenskim uslovima – ali postoje i drugi scenariji".

Osvrćući se na Izrael i njegovu moćnu obaveštajnu službu, on je dodao: "Imamo problem u Azerbejdžanu, a to je prisustvo cionista i Mosada u tom regionu. To će biti istraženo. Imamo poštovanje prema našim susedima, ali ne bi trebalo da nas napadaju sa njihovih teritorija".

Nije tajna da Azerbejdžan već godinama neguje bliske odnose sa Izraelom, kao i da je je Baku jedan od značajnijih kupaca naoružanja koje dolazi iz jevrejske države. Procenjuje se da Izrael kupuje oko 40 odsto svoje nafte iz Azerbejdžana.

S druge strane, odnosi Azerbejdžana i Irana daleko su zategnutiji, pre svega zato što Teheran često optužuje da Baku da podstiče separatizam među etničkim Azerima na severozapadu Irana. U isto vreme, Iran je pružao diplomatsku i ekonomsku pomoć Jermeniji tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, dok se spekulisalo da Azerbejdžanu, pored Turske, vojno pomaže i Izrael.

Raisijev helikopter je pao tokom povratka iz Azerbejdžana, a ranije istog dana se sastao sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevom.

U Teheranu za sada ostaju suzdržani

Predstavnici iranskih vlasti, međutim, nisu govorili o potencijalnoj sabotaži od strane neke neprijateljske sile, a iranski lider ajatolah Ali Hamnej ja pad helikoptera nazvao "nesrećnim incidentom".

Agencija IRNA je prenela da je helikopter pao zbog "tehničkog kvara letelice".

Izraelci su demantovali da stoje iza napada, a neimenovani izraelski zvaničnik je za Rojters ukratko rekao: "To nismo bili mi". Izraelski zvaničnici se nisu oglašavali o pogibiji iranskih zvaničnika, mada su pojedini opozicioni političari izjavili da neće "liti suze".

Međutim, mnogi posmatrači nisu ubeđeni da su navodi koji dolaze iz Izraela istiniti. Komentator Arno Bertran je društvenoj mreži Iks podsetio na reči Otoa fon Bizmarka: "Nikada ne verujte ni u šta u politici sve dok se to zvanično ne demantuje".

Naravno, potencijalne reakcije iz Teherana bi se mogle očekivati tek nakon što istraga bude sprovedena. S obzirom na to da je helikopter pao u nepristupačnoj, planinskoj oblasti na severu zemlje, za to će biti potrebno određeno vreme.

Pad usled loših vremenskih uslova

Naravno, ne bi trebalo odbaciti mogućnost i da je do pada došlo zbog tehničkih problema i loših vremenskih uslova.

Brazilski analitičar Pepe Eskobar je na Iksu napisao da "nema slučajnosti", ali da je "velika strateška greška to što je više zvaničnika putovalo istim helikopterom", u izolovanoj pograničnoj oblasti dok čitava Zapada Azija liči na veliki vulkan.

Raisi, Amir Ablohanijan i ostali zvaničnici su putovali helikopterom "bel 212" američke proizvodnje. Prema pisanju agencije IRNA, iranska vlada je tu letelicu kupila "početkom dvehiljaditih godina", ali je helikopter nesumnjivo stariji, s obzirom da se oni ne proizvode od 1998. godine.

Iran helikoptere "bel 212" koristi još od pre Islamske revolucije, ali je zbog zapadnih sankcija izuzetno teško nabaviti adekvatne rezervne delove. S obzirom da je od Revolucije prošlo više od 45 godina, jasno je da mnoge od tih letelica verovatno nisu u najoptimalnijem stanju.

To je podstaklo bivšeg iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa da okrivi Sjedinjene Države za nesreću u intervjuu u ponedeljak.

"Jedan od glavnih krivaca za jučerašnju tragediju su SAD, koje su stavile embargo na prodaju aviona i delova za avijaciju Iranu i ne dozvoljavaju narodu Irana da poseduje dobre letelice", rekao je Zarif, dodajući da će to "biti zabeleženo na listi zločina SAD protiv iranskog naroda".

Analitičarka Marija Dubovikova je na Iksu naglasila da je u poslednjih nekoliko nedelja došlo do više "incidenata" koji su uključivali svetske lidere: od pokušaja ubistva prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana, navodnog pokušaja puča u Turskoj, hapšenja osobe koja je pretila da ugrozi bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića do atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

"Mogli biste to nazvati zaverom. Ali to je samo sled događaja", napisala je ona.

image