Svet

Erdogan poručio: Pokušaji državnog udara u Turskoj su prošlost

Ankara će goniti sve dok pravosuđe ne privede pravdi i poslednjeg izdajnika Terorističke organizacije Fetulaha, a vlast i pravosuđe nikada nisu oklevali da slome ruke, koje su posegnule ka demokratiji, izjavio je turski predsednik
Erdogan poručio: Pokušaji državnog udara u Turskoj su prošlostwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, usred izveštaja o pokušajima zavere protiv vlasti koji se pripremaju u agencijama za sprovođenje zakona u zemlji, izjavio je da je mogućnost za izazivanje puča u toj zemlji "deo prošlosti".

"Pravda je ključ našeg mira kao nacije. Što je jače razumevanje pravde, to se društvo oseća sigurnije. U našoj borbi za jačanje nacionalne volje obračunali smo se i sa tradicijom prevrata u našoj zemlji. Zaverenici nisu ostali nekažnjeni na nezavisnim turskim sudovima", kazao je Erdogan na ceremoniji žreba za 26. mandat pravosuđa i 16. mandat upravne vlasti, koja se održava u Nacionalnom kongresnom i kulturnom centru Beštepe, rezidenciji turskog lidera.

Erdogan je istakao da će ih Turska goniti sve dok pravosuđe ne privede pravdi i poslednjeg izdajnika Terorističke organizacije Fetulaha (FETO - organizacija zabranjena u Turskoj, sa kojom vlada povezuje pokušaj državnog udara 2016. godine), kao i da vlast i pravosuđe nikada nisu oklevali da slome ruke, koje su posegnule ka demokratiji".

"Nemojmo ponovo da oklevamo. Iza nas su vremena, kada su oni čija je dužnost da obezbede mir čekali da se steknu uslovi za državni udar", naglasio je turski lider. 

Prethodno je Erdogan održao hitan sastanak sa šefovima obaveštajnih službi i Ministarstva pravde nakon upozorenja na mogući pokušaj državnog udara.

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja najavio je nameru da identifikuje strukture koje rade protiv vlasti i naroda.

Zemlja je ranije otpuštala i privodila policajce u Upravi za bezbednost Ankare pod optužbom da su povezani sa kriminalnom organizacijom.

image