Svet

Savetnik Viktora Orbana protiv ambasadora SAD: Mirovni predlog ili kapitulacija?

Možda je mirovna pozicija Mađarske razumnija od američke, odgovorio je Balaš Orban američkom ambasadoru u Budimpešti Dejvidu Presmanu
Savetnik Viktora Orbana protiv ambasadora SAD: Mirovni predlog ili kapitulacija?www.globallookpress.com © Vincent Isore/Keystone Press Agency

Mađarska ne zagovara ukrajinsku kapitulaciju već mirovne pregovore, poručio je savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, Balaš Orban. 

On je tako odgovorio na objavu ambasadora SAD u Mađarskoj Dejvida Presmana, koji je na Iksu optužio Budimpeštu da svojim doslednim promirovnim stavom poziva na "kapitulaciju" Kijeva.

"Američki ambasador je iznenađujuće uveren u kritiku mađarske promirovne pozicije. Da li je američka strategija zaista bila toliko efikasna u poslednje dve godine", zapitao se Balaš Orban u odgovoru na Iksu. 

Kako tvrdi, u sukobu je do sad stradalo između 500.000 i milion ljudi, uključujući mnoge etničke Mađare.

"Pored toga, od februara 2024. godine, u svetu je zabeleženo skoro 6,5 miliona izbeglica iz Ukrajine", istakao je Orban.

On je dodao da su SAD potrošile više od 174 milijarde dolara, a EU još 143 milijarde evra na sukob, ali da "i dalje nema naznaka da se rat završava". Orban je takođe napomenuo da "do neba visoka inflacija" i cene energenata dovode "milione" ljudi širom Zapada do siromaštva.

"Možda je pozicija Mađarske ipak razumna, vreme je da se ujedinimo i pozovemo na mir. Što pre SAD budu pozvale obe strane na pregovore, to će se rat pre okončati", zaključio je Orban.

Američki ambasador u Mađarskoj je početkom godine u intervjuu za "Fajnenšel tajms" optužio premijera Viktora Orbana da svojom politikom igra na ruku Moskvi, zapretivši da Vašington "apsolutno" ima sredstva kojima bi mogao da utiče na spoljnopolitički pravac Budimpešte "i da je spreman da ih iskoristi".

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je krajem prošle nedelje stavio veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini zato što se odnosila samo na jedan mirovni plan, tzv. mirovnu formulu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. 

Mađarska je u aprilu podržala kinesku inicijativu za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba, dok je Sijarto istakao da se "rešenje ne može naći na bojnom polju". 

Zamenik premijera Mađarske Zolt Semjen je početkom tekućeg meseca izjavio da Budimpešta ne namerava da odgovori na zahteve Kijeva za izručenje ukrajinskih državljana koji se od sukoba skrivaju na mađarskom tlu. 

image