SAD odbacuju odluku MKS, prete i sankcijama: "Izrael i Hamas nisu isto"

Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da MKS nema nadležnost po ovom pitanju, poručuje Stejt department

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je nečuvenom odluku glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda da zatraži nalog za hapšenje izraelskog rukovodstva,

"Dozvolite mi da budem jasan, bez obzira na to šta tužilac pokušava da tvrdi, ne postoji ekvivalencija između Izraela i Hamasa", istakao je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Da Sjedinjene Američke Države odbacuju odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana da "stavi u isti koš" palestinski pokret Hamas i Izrael, izjavio je i državni sekretar Entoni Blinken koji je poručio i da sud nema nadležnost po tom pitanju.

"Odbacujemo odluku tužioca da izjednači Izrael i Hamas. Ovo je sramotno. Hamas je brutalna teroristička organizacija koja je izvršila najgori masakr Jevreja od Holokausta i još uvek drži desetine nevinih ljudi kao taoce, uključujući i Amerikance. Štaviše, mnogo pre toga u aktuelnom sukobu, Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da MKS nema nadležnost po ovom pitanju", rekao je državni sekretar u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Prema Blinkenu, odluka tužioca MKS "ne pomaže i mogla bi da ugrozi tekuće napore da se postigne sporazum o prekidu vatre, koji će, zauzvrat, omogućiti oslobađanje talaca i povećati isporuku humanitarne pomoći u Pojasu Gaze".

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, zapretio je čak i uvođenjem sankcija Međunarodnom krivičnom sudu.

"Kongres razmatra sve opcije, uključujući i uvođenje sankcija, da kazni MKS i osigura da se njegovo rukovodstvo suoči sa posledicama ako odobri takvu odluku. Ako MKS bude dozvoljeno da preti rukovodstvu Izraela, onda će i rukovodstvo naše zemlje biti sledeće", dodao je.

Prema Džonsonovim rečima, ovaj sud "nema ovlašćenja nad Izraelom ili Sjedinjenim Državama" i stoga je odluka tužioca da traži nalog za hapšenje Netanjahua "nelegitimna i zaslužuje međunarodnu osudu".

Međunarodni krivični sud zatražio je nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ali i najviših lidera Hamasa zbog navodnih ratnih zločina, preneo je Bi-Bi-Si.

"Postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", rekao je tužitelj Karim Kan.

Sud je takođe zatražio hapšenje izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Vašington je, podsećamo, glasno pozivao da se Rusiji sudi za ratne zločine, a nakon što je MKS izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da je "jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine" i da je odluka Suda opravdana.