Sunak: Poternica MKS za hapšenje Netanjahua nije od pomoći

Na pitanje novinara da li bi policija uhapsila Netanijahua ako bi došao u Veliku Britaniju, portparol je rekao da ne želi da komentariše ono što je nazvao "nagađanjima"

Odluka tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije od pomoći, izjavio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

"Ova akcija nije od pomoći u vezi sa prekidom borbi, izvlačenjem talaca ili dobijanjem humanitarne pomoći", poručio je Sunakov portparol.

Portparol je rekao i da MKS nema jurisdikciju da izdaje naloge za hapšenje.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i druge zemlje, ne priznaje Palestinu kao državu, a Izrael nije država koja je deo Rimskog statuta (Međunarodnog krivičnog suda)", rekao je Sunakov portparol, preneo je Rojters.

Na pitanje novinara da li bi policija uhapsila Netanijahua ako bi došao u Veliku Britaniju, portparol je rekao da ne želi da komentariše ono što je nazvao "nagađanjima".

MKS je danas zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Netanjahua zbog ratnih navodnih zločina.

"Postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Netanijahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", rekao je glavni tužilac MKS Karim Kan.

Benjamin Netanjahu je odluku glavnog tužioca Kana da zatraži njegovo i hapšenje izraelskog ministra odbrane Joava Galanta nazvao "skandaloznom", preneli su izraelski mediji.

"Ovo me neće zaustaviti, niti će nas zaustaviti", navodno je rekao Netanijahu na sastanku njegove parije Likud, preneo je izraelski portal "Ynet".