Kina odbrusila SAD: Vi ste ti koji zbog profita produžavate sukob u Ukrajini

Dok SAD i njihovi saveznici naoružavaju Ukrajinu "u sve širem spektru i obimu", Peking se dosledno zalagao za prekid vatre i diplomatsko rešenje krize, poručio je zamenik kineskog izaslanika pri Savetu bezbednosti UN

Vašington namerno odugovlači sukob u Ukrajini i nastoji da profitira od njega dok "kalja" ugled Pekinga lažnim optužbama, rekao je zamenik kineskog izaslanika pri Savetu bezbednosti UN u ponedeljak.

Tokom sastanka o ukrajinskom sukobu, ambasador Geng Šuang se osvrnuo na tvrdnje SAD da Kina isporučuje Rusiji komponente naoružanja, nazvavši ih "neosnovanim" i "potpuno neprihvatljivim".

"Kina nije akter u ukrajinskoj krizi niti je njen tvorac", rekao je Geng. "Niti smo dali smrtonosno oružje bilo kojoj strani u sukobu, niti radimo... ono što SAD rade, a to je da namerno produže borbu i profitiraju od krize. Mi to nećemo učiniti", rekao je on.

Kineski diplomata je upozorio da se sukob u Ukrajini produžava velikim isporukama oružja i municije "sve šireg spektra i obima", koje Kijevu šalju SAD i njihovi saveznici. U međuvremenu, Peking se dosledno zalagao za prekid vatre i diplomatsko rešenje krize.

"Oružjem se možda mogu okončati ratovi, ali ono ne donosi trajni mir", rekao je Geng Savetu bezbednosti.

On je ponovio stav Pekinga da su sankcije SAD i EU kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom jednostrane i nelegitimne.

"Kina ima pravo da ostvaruje normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju sa svim zemljama sveta, uključujući i Rusiju, i u takvu saradnju se ne treba mešati niti je potkopavati", rekao je diplomata.

"Pozivamo SAD da prestanu da napadaju, blate i klevetaju Kinu i šire izmišljotine, i zaustave jednostrane sankcije i nerazumno suzbijanje kineskih preduzeća", dodao je Geng.

Uprkos tome što su Vašington i njegovi saveznici potrošili više od 200 miliona dolara na naoružavanje i opremanje Kijeva uz tvrdnje da ih to ne čini stranom u sukobu, to nije sprečilo zapadne zvaničnike da u više navrata optuže Peking da pomaže ruskoj vojsci tako što uvozi robu sa dvostrukom namenom u Rusiju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova direktno je odgovorilo na optužbe prošle nedelje, poručivši Vašingtonu da "skretanje pažnje i prebacivanje krivice nije pravi način" za rešavanje sukoba.

Geng je u ponedeljak dodao da SAD treba da "prestanu da koriste ukrajinsku krizu kako bi unapredile sopstvenu geopolitičku strategiju, izazvale blokovsku konfrontaciju i služile sopstvenoj agendi".