Borelj: Članice EU će morati da uhapse Netanjahua

MKS procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu, istakao je šef evropske diplomatije

Reagujući povodom poziva tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

"Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu. Sve države koje su ratifikovale statute MKS moraju da sprovode njegove odluke", napisao je Borelj na Iksu.

Francuska podržala MKS povodom poziva za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da podržava nezavisnost MKS i njegovu "borbu protiv nekažnjivosti", a povodom poziva tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

"Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjihovsti u svim situacijama", piše u saopštenju koje je preneo Rojters.

Dodaje se osuda Hamasovih "antisemitskih masakara" 7. oktobra, ali i mogućih kršenja međunarodnog prava izraelske vojske u Gazi.

"Što se tiče Izraela, Pretpretresno veće već tek treba da odluči da li će izdati te naloge, nakon što ispita dokaze koje je priložio tužilac", navodi se u saopštenju.

Dakle, iako je tužilac zatražio naloge za hapšenje, mogu proći meseci pre nego što tročlano sudsko veće odluči da li da ih izda ili ne.

Uz to Izrael nije član MKS-a i ne priznaje jurisdikciju suda, ali se Palestina pridružila organizaciji 2015. SAD su bile jedan od osnivala MKS-a, ali Kongres nikada nije ratifikovao Rimski statut. Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Saudijska Arabija i desetine drugih zemalja takođe ne prihvataju nadležnost suda.

MKS je zatražio izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.