Predizborna trka u SAD: Da li je više novca sakupio Bajden ili Tramp?

Dok iz Bajdenove kampanje poručuju da Tramp zaostaje za njima, ali i uludo troši novac, tim bivšeg predsednika SAD navodi da podršku njihovom kandidatu daje sve više malih donatora širom zemlje

U najskupljoj izbornoj trci u istoriji Amerike za novog-starog predsednika Sjedinjenih Država nadmeću se i kampanje oba kandidata, demokrate Džozefa Bajdena i republikanca Donalda Trampa.

Poslednji podaci pokazuju da je Bajdenova kampanja prikupila više od 51 milion dolara u aprilu, dok je Trampu pošlo za rukom da obezbedi 76 miliona dolara, prenosi "Aksios".

Sveukupno Bajden ima prednost – zaključno s aprilom prikupio je 192 miliona dolara, što je, kako je saopštila njegova kampanja, više novca nego što je ijedan demokratski kandidat obezbedio u istoriji u ovom delu predizbornog ciklusa, to jest sedam meseci pred glasanje.

Ipak, april je doneo znatno manje novca aktuelnom predsedniku SAD nego mart, kada je prikupljeno 90 miliona dolara, čemu je najviše doprinelo veliko njujorško donatorsko veče u Radio siti mjuzik holu, kada su se okupljenima obratili i bivši lideri SAD Barak Obama i Bil Klinton.

Do sada je Bajdenova kampanja imala stalnu novčanu prednost u odnosu na onu Trampovu, koja je startovala velikim deficitom, ali stanje drastično popravila na donatorskoj večeri u Palm Biču na Floridi, kada je prikupljeno 50,5 miliona dolara.

Doduše, Trampova kampanja nije dosad objavila koliko je ukupno prikupila sredstava.

"Trampova operacija nastavlja da troši novac i zaostaje za našom rastućom i agresivnom kampanjom. Ništa ne uzimamo zdravo za gotovo, ali samo naša kampanja svakog dana obavlja potreban posao kako bi zadobila podršku birača ovog novembra", rekla je menadžer Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez u saopštenju.

S druge strane, pres-sekretar Trampove kampanje Karolin Levit rekla je da su Tramp i Republikanska partija "značajno nadmašili Bajdena i demokrate u aprilu, zahvaljujući podršci miliona malih donatora iz svake države širom SAD", što je, kako je rekla, posebno upečatljivo ako se ima u vidu da je protekle četiri nedelje nekadašnji šef Bele kuće dane i sate provodio u sudnici.