Svet

Zelenski: Moj mandat još uvek nije istekao

U noći 21. maja istekao je mandat Vladimiru Zelenskom, međutim, on i dalje smatra da je legitiman predsednik Ukrajine, a vetar u leđa u ovom bezakonju pružaju mu "verni partneri" iz evropskih zemalja
Zelenski: Moj mandat još uvek nije istekao© Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Vladimir Zelenski smatra da mu predsednički mandat još uvek nije istekao, s obzirom da je "Ukrajina u ratu", prenosi Rojters.

"Mojih pet godina na mestu predsednika države još uvek traju. Zbog ratnog stanja se produžavaju", izjavio je Zelenski, odbivši pritom da proceni svoj rad jer to, kako je rekao, "nije baš etički".

Vetar u leđa glumcu dao je i portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano rečima: "Mi takođe nemamo sumnje – ovo je predsednik Zelenski."

Zvaničnici zemalja Evropske unije će nastaviti da priznaju legitimitet Vladimira Zelenskog, poručio je Stano.

Brisel smatra da je u Ukrajini neizvodljivo održati predsedničke izbore, s obzirom da borbe traju, objasnio je Stano.

Prema Ustavu Ukrajine, predsednička ovlašćenja Zelenskog, koji je 2019. godine započeo petogodišnji mandat, istekla su u noći 21. maja. Međutim, kijevski režim je odbio da u ratnim uslovima održi predsedničke izbore, iako pravni sistem zemlje u ovoj situaciji zabranjuje organizovanje samo parlamentarnih.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe najkasnije do 31. marta, a inauguracija predsednika, da je sve bilo po slovu zakona, bila bi u maju. Ipak, Zelenski je još u novembru 2023. počeo da govori da za "izbore nije vreme", a zatim ih je i odložio navodno zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

image