Bivši savetnik Pentagona: Rat je gotov, Ukrajina više nema sa čime da se bori

Vreme je da se ovaj rat zaustavi, nema potrebe da se pitate o pobedi Rusije, poručuje pukovnik u penziji Daglas Mekgregor

Sukob u Ukrajini može da se smatra gotovim, pošto je nedostatak osoblja u Oružanim snagama Ukrajine dostigao kritičnu tačku, rekao je bivši savetnik Pentagona, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor na jutjub kanalu "London ril". 

"Ukrajini više nema sa čime da se bori. Redovi se ne popunjavaju novim snagama, a osim toga, teško je obučiti novajlije za tako kratko vreme", rekao je oficir.

Prema njegovim rečima Oružanim snagama Ukrajine, pre svega, nedostaje kvalifikovano osoblje za korišćenje vojne opreme koju šalje Zapad, i da se većinom ovog naoružanja upravlja uz pomoć instruktora iz zemalja NATO-a .

"Vreme je da se ovaj rat zaustavi, nema potrebe da se pitate o pobedi Rusije", poručio je Mekgregor.

Dodao je da zapadna intervencija u sukobu dovela u ćorsokak.

"Situacija u Ukrajini je potpuna katastrofa. Insistiranje na nastavku proksi rata i želja da se ova marionetska država natera da se bori do samog kraja doveli su do ljudske tragedije", zaključio je bivši savetnik Pentagona.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je sredinom maja zakon o mobilizaciji Ukrajinaca koji služe zatvorske kazne, pokazuju podaci na sajtu Vrhovne rade Ukrajine, prenose "RIA Novosti". Samo nekoliko dana ranije Zelenski je potpisao je zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije od 14. maja do 11. avgusta.