Svet

RT reportaža: Zelenski od "mirotvorca", do predsednika koji ne želi da ode (VIDEO)

Na početku svoje karijere, kao predsednički kandidat, Zelenski je obećavao da će se "dogovoriti i s crnim đavolom" samo da nijedan čovek ne pati i da dođe do mira, ali je zapravo uradio sve suprotno

Od predsednika "mirotvorca", do predsednika koji mora da napusti svoju funkciju prošlo je svega pet godina – mandat Vladimira Zelenskog je završen, a RT podseća kako je čovek koji je obećavao mir u Donbasu svoju zemlju doveo do sloma u proksi ratu protiv Rusije. 

Na početku svoje karijere, kao predsednički kandidat, Zelenski je obećavao da će se "dogovoriti i s crnim đavolom" samo da nijedan čovek ne pati i da dođe do mira, ali je zapravo uradio sve suprotno.

Zelenski je pritom, kada se pojavila mogućnost da krvoproliće stane, ipak odbio da da ispuni Minske sporazume, čime je zemlju doveo do oružanog sukoba.

Zelenski je prošlog meseca potpisao novi zakon o mobilizaciji i pretvorio Ukrajinu u zatvor pod otvorenim nebom.

Zapadne zemlje na sve ovo žmure jer im se Ukrajina podrška Kijevu je izuzetno jeftin način da se obezbedi da Rusija i njen režim ne budu pretnja za NATO, kako je priznalo holandsko Ministarstvo odbrane.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, legitimitet Zelenskog može da postane problem u slučaju potpisivanja potencijalnog mirovnog sporazuma u budućnosti.

Glavno političko pitanje u Ukrajini danas glasi: da li je Zelenski legitiman predsednik? Inače, predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe najkasnije do 31. marta, a inauguracija predsednika, da je sve bilo po slovu zakona, bila bi u maju. Ipak, Zelenski je još u novembru 2023. počeo da govori da za "izbore nije vreme", a zatim ih je i odložio navodno zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

image