Svađa u evropskoj desnici: Marin le Pen ne želi da sedi sa AfD-om u Evropskom parlamentu

Sukob Marin le Pen i AfD-a mogao bi dovede do cepanja desno orijentisane grupe u evropskom parlamentu Identitet i demokratija

Manje od tri nedelje pre izbora za EU čini se da evropskoj desnici prete podele nakon što su iz francuskog Nacionalnog okupljanja saopštili da ne žele da sede u istoj grupi u Evropskom parlamentu kao i Alternativa za Nemačku (AfD).

"Posle nedavnih izjava AfD-a, nećemo sedeti sa njima tokom sledećeg mandata u Evropskom parlamentu", rekla je poslanica i portparolka kampanje Nacionalnog okupljanja Karolin Parmentije za "Politiko".

Francuska partija, koju predvodi Marin Le Pen, provela je godine pokušavajući da privuče umerenije birače i distancira se od svoje krajnje desničarske prošlosti, dok AfD zauzima sve tvrđe stavove, navodi taj portal.

I francuska i nemačka stranka su članovi grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu, za koju se predviđa da će povećati podršku na izborima u junu. Parmentije nije precizirala da li Nacionalno okupljanje planira da napusti ID ili će tražiti isključenje nemačke stranke.

"Ovo neće imati uticaja na ID u budućem mandatu, jer imamo pripadnike iz dovoljno država da zadržimo našu političku grupu", rekao je savetnik Le Penove, koji je želeo da ostane anoniman. "Obavestili smo naše saveznike da ne želimo da sedimo sa njima (AfD) u novom sazivu parlamenta".

Francuska odluka usledila je nakon intervjua sa Maksimilijanom Krahom u italijanskom dnevniku "Republika" u kojem je vodeći kandidat AfD rekao da "nikada neće reći da je bilo ko ko nosi SS uniformu automatski kriminalac", pozivajući se na nemačkog romanopisca Gintera Grasa, koji je kasno u životu priznao da se pridružio Vafen-SS kao tinejdžer.

Krahov pomoćnik je rekao da ne može da komentariše jer ne zna šta francuska delegacija namerava da uradi. "Ne smatramo Gintera Grasa kriminalcem", dodao je pomoćnik.