Svet

Sve duži spisak: Ko sve priznaje Palestinu? (MAPA)

Nakon što su Irska, Španija i Norveška odlučile da priznaju nezavisnost Palestine, nju danas priznaje 146 država sveta
Sve duži spisak: Ko sve priznaje Palestinu? (MAPA)© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Norveška, Irska i Španija danas su postale prve tri zapadne države koje su od izbijanja rata u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine priznale nezavisnost Palestine, čime je broj zemalja koje priznaju tu državu porastao na 146.

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznaju državu Palestinu", rekao je irski premijer Sajmon Heris na konferenciji za novinare.

On je dodao da će svaka od tih država "sada preduzeti sve neophodne korake za sprovođenje te odluke u delo", kao i da je "uveren da će se druge zemlje u narednim nedeljama pridružiti u preduzimanju ovog važnog koraka".

Španski premijer Pedro Sančez je rekao da su evropske države dužne da urade ono što mogu, uključujući slanje humanitarne pomoći i pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima.

"Ali, takođe moramo da iskoristimo sve političke resurse koji su nam na raspolaganju da jasno i glasno kažemo da nećemo dozvoliti da se rešenje dve države uništi silom, jer je to jedino pravedno i održivo rešenje za ovaj strašni sukob", naglasio je on.

Mediji su ranije pisali da bi, pored ove tri države, još tri članice EU -  Belgija, Slovenija i Malta - uskoro mogle da priznaju palestinsku nezavisnost.

Ko sve priznaje Palestinu?

Palestinske vlasti predvođene Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO) proglasile su nezavisnost te teritorije 15. novembra 1988, pozivajući se na rezoluciju Generalne skupštine UN iz 1974. godine kojom se priznaje pravo palestinskog naroda na "samoopredeljenje, nacionalnu nezavisnost i suverenitet".

Palestinu su tokom prvih nekoliko nedelja nakon proglašenja nezavisnosti priznale desetine država, uglavnom iz arapskog i muslimanskog sveta, ali i iz tadašnjeg istočnog bloka. Među njima su se našli Sovjetski Savez, Kina, Turska, Indija, Iran...

Zanimljivo je da je tadašnja SFRJ bila prva evropska država koja je priznala nezavisnost Palestine, i to 16. novembra 1988, svega dan nakon njenog proglašenja.

Zanimljiv slučaj predstavlja i Malta, koja je prema podacima UN priznala Palestinu istog dana kad i Jugoslavija, odnosno 16. novembra 1988. Međutim, njihovo priznanje je već decenijama praktično "zamrznuto", a zapadni mediji su poslednjih nedelja pisali da bi ta mediteranska zemlja mogla (ponovo) da prizna nezavisnost Palestine.

Ujedinjene nacije i dalje računaju Maltu kao jednu od 146 država koje su priznale nezavisnost Palestine.

Do kraja te godine Palestinu je priznalo osamdesetak zemalja, a broj je nastavio da raste tokom naredne tri decenije.

Međutim, proglašenje palestinske nezavisnosti nije naišlo na odobravanje u Izraelu, ali ni među zapadnim zemljama koje, ne računajući nekadašnje članice istočnog bloka koje su Palestinu priznale za vreme komunizma, do danas odbijaju da priznaju tu državu.

Jedini izuzetak je Švedska, koja je nezavisnost Palestine priznala 2014, nakon što je na vlast došla levičarska vlada.

U trenutku izbijanja rata u Pojasu Gaze početkom oktobra, Palestinu je priznavalo 139 država, a poslednja koja je to učinila bio je Meksiko. Međutim, u poslednjih godinu dana Palestina je dobila sedam novih priznanja: pored tri gorepomenute evropske države, nju su priznale i četiri karipske zemlje - Barbados, Jamajka, Trinidad i Tobago i Bahami.

Savet bezbednosti UN je 18. aprila, na predlog Generalne skupštine UN, pokušao da donese rezoluciju kojom se predlaže članstvo Palestine u Ujedinjenim Nacijama, ali ona nije usvojena zato što su SAD uložile veto.

Palestinu danas priznaje 146 od 193 države članice UN, odnosno 75 odsto, kao i dve nečlanice - Zapadna Sahara i Sveta stolica. Moguće je da će njih uskoro biti i više od 150.

image