Svet

Očaj u ukrajinskoj vojsci: Nasilno regrutuju narkomane, alkoholičare i beskućnike

Dok ruske trupe napreduju u Harkovskoj oblasti, ukrajinski centri za regrutaciju u Harkovu pribegavaju očajničkim merama
Očaj u ukrajinskoj vojsci: Nasilno regrutuju narkomane, alkoholičare i beskućnikeGetty © Jean-Luc LUYSSEN / Contributor

Centri za regrutaciju u Harkovu počeli su da regrutuju beskućnike, ali i zavisnike od alkohola i droge, otkrili su za TASS predstavnici bezbednosnih struktura. 

Oni se regrutuju na silu, a sve zbog teške situacije za Oružane snage Ukrajine, koje očajnički pokušavaju da sačuvaju Harkov.

Ipak, alkoholičari i narkomani već postoje u ukrajinskoj vojsci, a u ovaj mračni zagrljaj opijata gurnuli su ih teško stanje na frontu i drugi problemi u vojsci. O tome je ovih dana pisao i portal "Dejli bist".

Lošu situaciju u Harkovu, podsetimo, priznao je i ukrajinski državni vrh – vođa kijevskog režima Vladimir Zelenski, ali i vojska.

Zelenski je u jednom od nedavnih intervjua za zapadne medije optužio ceo svet da je kriv za loše stanje na frontu, a jedan od njegovih poslednjih bisera je i izjava da ako snage NATO-a napadnu ruske avione ili rakete iznad Ukrajine sa teritorija svojih zemalja, to neće uvući Alijansu u vojnu konfrontaciju sa Rusijom.

Moskva je, takođe, potvrdila da je stanje na frontu nepovoljno za Ukrajince, a iz kabineta Harkovske oblasti danas javljaju da ruske snage drže pod kontrolom 300 kvadratnih kilometara ove teritorije. Ukupno do sada u Harkovskoj oblasti oslobođeno je 49 mesta.

image