Talibani zabranili "Glas Amerike" i "Radio Slobodna Evropa"

Američki mediji optuženi su za "konstantno kršenje" zakona

Talibanske vlasti u Avganistanu zabranile su radio emitovanje "Glasa Amerike (VOA) i "Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda" (RFE/RL) koje finansira vlada SAD. Zabrana je uvedena zbog "žalbi" na programski sadržaj, saopštila je VOA.

"Avganistan ima zakone o štampi i svakoj mreža za koju se utvrdi da je više puta prekršila ove zakone biće oduzeta privilegija da izveštava i emituje iz Avganistana", rekao je Abdul Kahar Balki, portparol talibanskog ministarstva spoljnih poslova, u pisanoj izjavi za "Glas Amerike".

Prema rečima portparola, i VOA i RFE/RL nisu se pridržavali ovih zakona, "nisu pokazali profesionalizam i zbog toga su zatvoreni". Zabrana je stupila na snagu u četvrtak.

Talibanska vlada nije dala više detalja o konkretnim pritužbama, saopštio je "Glas Amerike" koji je poručio da je reč o "nezavistnom mediju" čiji je cilj "sveobuhvatno, uravnoteženo izveštavanje" o događajima.

Američka agencija za globalne medije, koja nadgleda "Glas Amerike" i "Radio Slobodna Evropa", je federalno telo koje finansira Kongres.

Talibani su došli na vlast prošle godine posle haotičnog povlačenja američkih snaga i pada vlade koju je podržavao Vašington. 

Ranije ove godine, nemački državni emiter "Dojče vele" saopštio je da su zabranjeni neki od njegovih avganistanskih programa, dok su Bi-Bi-Sijevi programi na paštuu, persijskom i uzbekistanskom takođe ukinuti.