Svet

Poljska razmatra mogućnost upotrebe PVO protiv ruskih projektila iznad Ukrajine

Prema rečima predstavnika poljskog ministarstva spoljnih poslova, pregovori o ovom pitanju u Poljskoj su počeli nakon što je ruska raketa navodno narušila poljski vazdušni prostor 39 sekundi u martu
Poljska razmatra mogućnost upotrebe PVO protiv ruskih projektila iznad Ukrajine© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Poljska razmatra mogućnost primene svojih PVO sistema, raspoređenih u blizini granica, protiv ruskih raketa, iako nikakva odluka za sada po tom pitanju nije doneta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Pavel Vronski za "Ukrinform".

"Ovo pitanje se razmatra sa pravne i tehničke tačke gledišta, ali još uvek nisu donete odluke o ovom pitanju", rekao je on, komentarišući reči Vladimira Zelenskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o mogućnosti korišćenja poljskog vazdušnog prostora i sistem odbrane od ruskih raketa iznad teritorije Ukrajine.

Ukrajinske vlasti obratile su se Varšavi sa zahtevom za takvu inicijativu, saopštio je Vronski, dodajući da nema reči o ustupanju poljskih PVO sistema Ukrajini.

"O tome se uopšte ne razgovara u Poljskoj. Ne postoji mogućnost da se poljski sistem PVO nalazi van zemlje", rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima predstavnika poljskog ministarstva spoljnih poslova, pregovori o ovom pitanju u Poljskoj su počeli nakon što je ruska raketa navodno narušila poljski vazdušni prostor 39 sekundi u martu.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin naglasio da Rusija nema nikakvih agresivnih namera prema Poljskoj, te da su te priče gluposti.

image