Svet

Istraživanje pred evropske izbore: Francuze ne interesuje Ukrajina, brinu ih domaći problemi

Makronu se u kampanji nije isplatilo iskorišćavanje sukoba u Ukrajini, budući da francuski glasači nisu zadovoljni načinom na koji se njegova vlada borila sa kriminalom i imigracijom
Istraživanje pred evropske izbore: Francuze ne interesuje Ukrajina, brinu ih domaći problemi© Photo by Eric BERACASSAT/Gamma-Rapho via Getty Images

Uprkos pokušajima predsednika Emanuela Makrona da na predstojećim evropskim izborima iskoristi sukob Rusije i Ukrajine, unutrašnji problemi su francuskim biračima daleko važniji, pokazalo je istraživanje koje je sprovela "Odoksa".

Makron je počeo da pojačava  retoriku o Ukrajini u februaru, optužujući francusko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen da su "ruske marionete i simpatizeri Kremlja", dok je svoju partiju Renesansa predstavljao kao "jedinu proevropsku".

Anketa sprovedena prošle nedelje, međutim, pokazuje da samo 10 odsto francuskih birača smatra da je sukob u Ukrajini jedan od tri najvažnija faktora koja će uticati na njihov glas na izborima za EU. Sa druge strane, 35 odsto je reklo da su domaći problemi najvažniji.

"Francuzi su mnogo više zabrinuti za bezbednost unutar svojih granica nego globalno", objasnio je istraživač "Odokse" Ervan Lestrohan za "Politiko".

Iako je Makronova vlada pokušavala da se prikaže kao oštra prema kriminalu, 70 odsto ispitanika je nezadovoljno vladinim pokušajima da suzbije nasilje i probleme sa drogom, oružjem i imigrantima.

Nedavne ankete EU pokazale su da je Nacionalno okupljanje na putu da osvoji 30 ili više odsto glasova sledećeg meseca, dok je Renesansa ostala na 16 odsto.

image