Svet

Široka leđa: CIA sprečila ispitivanje ključnog svedoka u slučaju Hantera Bajdena

Zvaničnici Ministarstva pravde ograničili su koje istražne korake istražitelji mogu da preduzmu, obavestili advokate Hantera Bajdena o istražnim koracima, pa čak i sprečili istražitelje da obavljaju razgovore sa svedocima, konkretno sa holivudskim advokatom Kevinom Morisom
Široka leđa: CIA sprečila ispitivanje ključnog svedoka u slučaju Hantera Bajdena© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Novi dokumenti uzbunjivača koji su dostavljeni istražnom komitetu Predstavničkog doma otkrivaju, između ostalog, da je CIA sprečila federalne istražitelje da ispitaju holivudskog advokata Kevina Morisa kao svedoka u njihovoj istrazi protiv Hantera Bajdena.

Moris, holivudski advokat koji je "dugo podržavao" Hantera, pozajmio je sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena više od 6,5 miliona dolara, navodi se u januarskom pismu nadzornom odboru Predstavničkog doma.

Za vezu sa CIA saznalo se u martu, kada su predsedavajući Odbora za pravosuđe i nadzor Predstavničkog doma Džim Džordan i Džejms Komer rekli da im je uzbunjivač pružio informacije koje "izgleda da potkrepljuju naše sumnje" da se CIA direktno mešala u istrage Ministarstva pravde i Poreske uprave o Hanteru Bajdenu.

Prema uzbunjivaču, CIA je "intervenisala u istrazi protiv Hantera Bajdena kako bi sprečila Službu unutrašnjih prihoda i Ministarstvo pravde da intervjuišu svedoka", navodi se u pismu upućenom direktoru CIA Vilijamu Bernsu, prenosi "Ziro hedž".

Konkretno, odbori su bili zabrinuti zbog toga kako je "Ministarstvo pravde odstupilo od svojih standardnih procedura da bi pružilo specijalan tretman Hanteru Bajdenu", za šta su saznali "nakon što su dva hrabra uzbunjivača svedočila Kongresu" da je Ministarstvo pravde uradilo upravo to.

Zvaničnici Ministarstva pravde ograničili su koje istražne korake istražitelji mogu da preduzmu, obavestili advokate Hantera Bajdena o istražnim koracima, pa čak i sprečili istražitelje da obavljaju razgovore sa svedocima.

U saopštenju od srede, Odbor predstavničkog doma za postupke i sredstva ukazao je da dokumenti uzbunjivača ukazuju na to da je "2021. godine pomoćnica okružnog tužioca SAD Lesli Vulf rekla istražiteljima da ne mogu da ispitaju holivudskog advokata Kevina Morisa kao svedoka na osnovu informacija koje je dobila od CIA".

Odbor je u svom pismu, koje je objavljeno i na njihovom zvaničnom sajtu, naveo da "iz dokaza koje nam je pružio uzbunjivač, znamo da su Hanter Bajden i njegovi poslovni saradnici zaradili milione prodajom pristupa Džou Bajdenu", kao i 'brendu' koji ime Džo Bajdena predstavlja širom sveta.

"Znamo da poricanje bilo kakvog znanja ili umešanosti predsednika Bajdena nije istina. Znamo da je Ministarstvo pravde pokušalo da potkopa i blokira istragu o porodici Bajden, uključujući predsednika Bajdena. Novi dokumenti koje su dostavili uzbunjivači pokazuju da je Hanter Bajden više puta lagao Kongres u svom februarskom svedočenju da bi distancirao svoju umešanost u ono što bi trebalo smatrati jasnom šemom za bogaćenje porodice Bajden", ističe se u pismu.

image