Američki sud odobrio istragu dokumenata zaplenjenih na Trampovom imanju

Sud je doneo odluku u korist ministarstva pravde, što znači da će sva dokumenta moći da se koriste u krivičnoj istrazi protiv bivšeg predsednika

Apelacioni sud u Atlanti poništio je odluku o imenovanju nezavisnog tima za proveru dokumenata koja je FBI zaplenio prilikom upada na imanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

To znači da je sud presudio u korist ministarstva pravde, te da će sva dokumenta moći da se koriste u krivičnoj istrazi protiv bivšeg predsednika.

Tročlano sudsko veće koje su imenovali republikanci zaključilo je da sudija Ejlin Kenon nije imala ovlašćenja da odobri Trampov zahtev za imenovanjem specijalnog stručnjaka, a donelo je i odluku da se istražiteljima odblokira pristup većini dokumenata koja su zaplenjena.

"Ne možemo da dozvolimo onome na koga se odnosi nalog za pretres da blokira vladine istrage nakon izvršenja naloga, niti možemo da donesemo presudu kojom bi to bilo dozvoljeno samo bivšim predsednicima", navodi se u presudi, prenosi Rojters.

Tramp se, inače, suočava sa istragom federalnih vlasti u vezi sa zadržavanjem poverljivih državnih dokumenata nakon što je napustio funkciju predsednika u januaru 2021. godine, a tužioci pokušavaju da dokažu da je on prekršio i Zakon o špijunaži iz 2017. godine po kojem je zločin objaviti informacije koje dovode u opasnost nacionalnu bezbednost SAD.

Pored toga, istraga se vodi i o eventualnom nezakonitom ometanju istrage.

Agenti FBI u avgustu su upali na Trampovo imanje Mar-a-Lago na Floridi i tada su zaplenili oko 11.000 dokumenata, uključujući nekoliko desetina poverljivih.