Nemačka vojska ostala bez municije, koalicioni partneri optužuju ministarku odbrane

Nesuglasice u nemačkoj vladi zbog opustošenih zaliha municije, piše "Politiko"

Pritisak na nemačku ministarku odbrane Kristin Lambreht značajno je porastao nakon što su je dva koaliciona partnera u vladi, uključujući i ministra finansija, kritikovala zbog neuspeha u nabavci municije.

Lambreht, koja je iz Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca, već se suočila sa kritikama zbog neodgovarajuće potrošnje za odbranu, uprkos novom fondu za naoružanje od 100 milijardi evra.

Kritike su se umnožile nakon što se pokazalo da devet meseci od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini i Šolcove najavljene prekretnice u nemačkoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici, Lambreht nije uspela da nabavi dovoljno nove municije za Bundesver - nemačke oružane snage, piše "Politiko".

Za nestašice se zna otkako je Lambrehtova stupila na dužnost u decembru prošle godine, a stanje se pogoršalo nakon što je Nemačka donirala Ukrajini oružje poput haubica pancer i granata. Očigledna pasivnost ministarke podstakla je mnoge – ne samo iz opozicije, već i iz vlasti da dovedu u pitanje njeno rukovođenje sektorom.

Mediji navode da za neke sisteme naoružanja Nemačka ima dovoljno municije samo za nekoliko sati borbe, u slučaju da izbije rat.

"Pikantno pismo" Lambrehtovoj

U očiglednom pokušaju da u poslednjem trenutku otkloni kritične nedostatke, Lambreht je pisala ministru finansija Kristijanu Lindneru, pozivajući ga da "odmah obezbedi značajne iznose budžetskih sredstava" za kupovinu nove municije.

Lindner, koji je iz liberalne Slobodne demokratske partije (FDP), odbio je taj zahtev u četvrtak u "pikantnom" pismu u koje je "Politiko" imao uvid. Pismo je u ministrovo ime poslao državni sekretar za finansije Štefen Zibiš, koji je sugerisao da Lambrehtova prvo treba da uradi svoj deo posla, pre nego što zatraži finansijsku pomoć.

On je prilično ciničnim tonom podsetio da "Lambreht nikada nije pomenula potrebu za dodatnom nabavkom municije tokom budžetskih debata poslednjih meseci".

Zibiš je naveo da "slaba dostupnost municije i opreme...nije uzrokovana nedostatkom budžetskih sredstava, već komplikovanim, delimično netransparentnim i nedoslednim planiranjem i birokratskim nabavkama".

Oštre kritike na račun ministarke odbrane dolaze i od Zelenih, drugog koalicionog partnera Šolcovog SPD-a. Oni su poručili da je po ovom pitanju Nemačka već odavno daleko od NATO standarda.

"Nejasno je zašto municija nije bila na vrhu liste prioriteta Ministarstva odbrane, bar nakon 24. februara", rekli su poslanici.

Pomoć Ukrajini opustošila zalihe NATO

Šolc je pokušao da odbrani Lambrehtovu u četvrtak, rekavši novinarima da je veoma posvećena otklanjanju nedostataka u Bundesveru.

Ipak, Ministarstvo finansija se obavezalo da će podržati Ministarstvo odbrane u "unapređenju procesa planiranja", a Zibiš je preporučio ministarki Lambreht da se direktno uključi u pregovore sa industrijom oružja.

Prošlog meseca je komesarka Bundestaga za oružane snage Eva Hogl upozorila da se nemačka vojska suočava sa ozbiljnom nestašicom municije i poručila da će popunjavanje zaliha koštati 20 milijardi evra.

Nesuglasice nemačkih koalicionih partnera dolaze u trenutku kada izveštaji pokazuju da je slanje oružja Ukrajini opustošilo zalihe većine članica NATO. "Njujork tajms" je ove nedelje rekao da su manje zemlje "iscrpile svoj potencijal" da Kijev snabdevaju naoružanjem i da je najmanje 20 od 30 članica bloka ostalo bez novca.