Svet

Orban: Situacija u Ukrajini će se rešiti pregovorima Rusije i SAD

Kako ocenjuje premijer Mađarske, potencijalni pregovori Moskve i Vašingtona mogli bi da rezultiraju uspostavljanjem bezbednosnog sistema u Evropi za narednih 20 do 30 godina
Orban: Situacija u Ukrajini će se rešiti pregovorima Rusije i SADGetty © Emin Sansar/Anadolu

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da za mirovno rešenje sukoba u Ukrajini ne bi bili dovoljni pregovori Moskve i Kijeva, već da bi istovremeno trebalo da se vode i pregovori između Rusije i SAD.

Kako ocenjuje Orban, potencijalni pregovori Moskve i Vašingtona mogli bi da rezultiraju uspostavljanjem bezbednosnog sistema u Evropi za narednih 20 do 30 godina.

"Mislim da svi treba da razmišljamo o tome između koga će se mirovni pregovori voditi. Ukrajina iza sebe ima čitav Zapad. Iako ovaj termin deluje 'jako', ima istine u tome – jer u izvesnom smislu ovo je proksi rat. Ovde se zapadnjaci bore protiv Rusije preko posrednika", rekao je on u intervjuu za portal "Blik.hu".

Prema njegovom mišljenju "paralelno će se odvijati dva potpuno različita procesa" – pregovori između Rusije i Ukrajine i pregovori između Rusije i SAD.

"Mora postojati neka vrsta komunikacije između Ukrajine i Rusije. Ali iza toga moraju se voditi stvarni pregovori između Rusije i Amerike, koji se, uzgred rečeno, neće ticati samo Rusije i Ukrajine, nego čitavog sistema bezbednosti u Evropi i mogu ga definisati za narednih 20-30 godina", zaključuje Orban.

image