Erdogan: Neophodne hitne promene u svetskom poretku

Došlo je do povećanja neizvesnosti, a nestabilnost i haos su postali dominantne karakteristike sveta, smatra turski predsednik

Situacija u Ukrajini i Gazi je ukazala na neophodnost promena u međunarodnoj sistemu bezbednosti, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenose RIA Novosti.

"Međunarodni sistem bezbednosti je izgubio ravnotežu, došlo je do povećanja neizvesnosti, a nestabilnost i haos su postali dominantne karakteristike sveta", izjavio je on u Istanbulu.

Prema njegovim rečima, dok svet još nije ni imao vremena da otkloni negativne efekte pandemije, počeo je rusko-ukrajinski sukob, a na sve to je došla i kriza u Pojasu Gaze.

"Gaza je pokazala nemoć svetskog poretka. Još jednom je otkrivena nepravedna i iskrivljena priroda struktura odgovornih za održavanje reda u svetu. Trenutno, ne postoje institucionalni mehanizmi u svetu koji bi služili za zaštitu potlačenih. Turska već dugo skreće pažnju na ovu situaciju i na potrebu za hitnim promenama u ovom sistemu", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je prethodno izjavio da su UN postale neefikasna organizacija i da Savet bezbednosti nije u stanju da ostvari bilo kakve rezultate, pa bi, prema njegovom mišljenju, trebalo promeniti mehanizam stalnog članstva i veta u ovom telu.