Svet

Gruzija se smeje Blinkenovim sankcijama: Nacionalna nezavisnost se ne prodaje za vizu

Pretnje Entonija Blinkena povodom spornog gruzijskog zakona o stranim agentima su licemerne, budući da SAD i njihovi saveznici već imaju ili razmatraju uvođenje sličnih zakona, poručio je lider Gruzijskog sna
Gruzija se smeje Blinkenovim sankcijama: Nacionalna nezavisnost se ne prodaje za vizuGetty © Aziz Karimov/Getty Images

Pretnje SAD da će sankcionisati gruzijske zvaničnike koji predlažu zakon o "stranim agentima" su komične i bez presedana, poručio je visoki član vladajuće stranke.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će Vašington nametnuti vizna ograničenja za "pojedince koji su odgovorni ili saučesnici u podrivanju demokratije u Gruziji, kao i za članove njihovih porodica".

Nacrt zakona na koji je Blinken reagovao predlaže da se nevladine organizacije registruju kao strani agenti ako primaju preko 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Mamuka Mdinaradze, koji predvodi partiju Gruzijski san u parlamentu, ukazao je da su Blineknove pretnje licemerne, budući da SAD i njihovi saveznici razmatraju ili već imaju slične zakone.

Pretnja viznim ograničenjima predstavlja "ucenu", rekao je Mdinaradze, i posebno problematična jer su na meti članovi porodica zvaničnika.

"Bez presedana je, i ujedno komično, sankcionisati poslanika kojeg je narod izabrao zato što hoće da donese zakon na osnovu sopstvenog rasuđivanja. Nacionalna nezavisnost se ne prodaje za vizu", rekao je Mdinaradze.

Opozicione političke snage u Gruziji održale su više protesta protiv predloženog zakona, koji su opisali kao "ruski". Parlament ga je usvojio prošle nedelje, ali je predsednica Salome Zurabičvili, jedna od njegovih najžešćih kritičarki, kasnije stavila veto na zakon, rekavši da ugrožava izglede zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Međutim, Gruzijski san ima dovoljno poslanika da prevaziđu njen veto.

Diplomatski skandal izbio je usred napetosti u Gruziji nakon što je premijer Irakli Kobahidze u četvrtak izjavio da mu je jedan visoki zvaničnik EU zapretio da će proći kao njegov slovački kolega Robert Fico.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je da je on dotični komesar, tvrdeći da je gruzijski zvaničnik pogrešno protumačio njegove reči. On je rekao da namerava da upozori Kobahidzea da bi domaća nesloga oko zakona mogla da preraste u nasilje i da bi bilo bolje da se od toga odustane.

image