Američki kontigent u Litvaniji u režimu borbene gotovosti

Litvanski general Valdemaras Rupšis rekao je da je ovo reakcija na trenutnu situaciju, uzimajući u obzir procenu neprijateljske opasnosti

Komandant litvanske vojske general-potpukovnik Valdemaras Rupšis izjavio je danas da kontingent američkih oružanih, snaga stacioniran u Litvaniji, prelazi na novi, režim borbene gotovosti, prenose "RIA Novosti".

"Ranije je glavni faktor bilo odvraćanje, da pokažemo da smo tu, ali se broj vojnika u kontigentu može povećati i oblik prisustva promeniti, što se trenutno demonstrira. Ranije su nas američke jedinice obučavale, upoznavale su oblasti, bilo je mnogo taktičkih zadataka. Sada, kada se situacija promenila, uz opremu, razmeštaju se one jedinice koje bi mogle odmah da se bore. Odnosno, prelazi se iz jednog režima u drugi", objasnio je Rupšis.

Komandant litvanske vojske podsetio je da su jedinice Oružanih snaga SAD raspoređene u Litvaniji, na osnovu nedavnih pregovora u Vašingtonu, kada je dogovoreno da američka vojska bude tu prisutna do 2025. godine.

Takođe je naglasio da SAD u poslednje vreme aktivno povećavaju svoje vojno prisustvo širom Evrope.

"Uzimajući u obzir procenu neprijateljske opasnosti, ovo je samo reakcija na trenutnu situaciju, ali to ne znači prelazak na aktivnu odbranu", poručio je komadant.

Na samitu NATO-a u Varšavi 2016. godine, članice Alijanse usvojile su odluku o povećanju vojnog prisustva u četiri države istočne Evrope, u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj. Uveo se i dodatni multinacionalni bataljon u Rumuniju, a članice su odlučile i da zajednički koordinišu odbranu od balističkih raketa. NATO i EU potpisali su zajedničku deklaraciju o novoj strategiji partnerstva.

Kako je medijima objasnio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u ovoj akciji učestvovaće vojska Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke i Velike Britanije.

"To će biti snažni i multinacionalni bataljoni. Oni pokazuju snagu transatlantske veze i jasno stavljaju do znanja da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na celu Alijansu", rekao je Stoltenberg.