Svet

Apel proizvođača konjaka u Francuskoj: Nemojte nas žrtvovati u trgovinskom ratu s Kinom

"Osećamo se kao taoci stvari koje nemaju apsolutno nikakve veze sa nama i da možemo da budemo eliminisani sa tržišta samo jednim potezom", zabrinuti su destileri
Apel proizvođača konjaka u Francuskoj: Nemojte nas žrtvovati u trgovinskom ratu s Kinom© Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Francuski proizvođači konjaka upozoravaju da bi mogli da postanu "nevine žrtve eskalirajućeg trgovinskog sukoba Evropske unije i Kine", piše briselski "Politiko".

"Osećamo se kao taoci stvari koje nemaju apsolutno nikakve veze sa nama i da možemo da budemo eliminisani sa tržišta samo jednim potezom", rekao je za "Politiko", generalni direktor francuskog upravnog tela za konjak Rafael Delpeš. 

"To bi bio apsolutni neuspeh trgovinske politike, kako za Francusku tako i za Evropu", rekao je Delpeš.

S obzirom da je Evropska komisija spremna da uvede carine na uvoz kineskih električnih vozila, strahuje da će ovaj potez eskalirati već postojeće trgovinske napetosti sa Pekingom.

Kao odgovor na istragu o državnim subvencijama za kineska električna vozila, koju je Pariz podržao, Peking je uzvratio istragom o evropskim alkoholnim pićima na bazi vina.

Ovaj potez je jasno usmeren na francuske luksuzne brendove konjaka koji čine 99 odsto kineskog uvoza tog pića.

image