Svet

Zelenski o prekidu sukoba: To bi sada bilo opasno za nas

Takav stav Zelenski je objasnio time što bi Rusija, u tom slučaju, kako kaže, mogla da iskoristi situaciju da ojača svoje pozicije
Zelenski o prekidu sukoba: To bi sada bilo opasno za nasGetty © Laurent Van Der Stockt / Contributor

Lider kijevskog režima Vladimir Zelenski rekao je za "Ordu" da ne vidi da je sada moguće razmatrati prekid vatre sa Rusijom.

"Prekid vatre danas... To je za nas veoma opasno, veoma", izjavio je on.

Takav stav Zelenski je objasnio time što bi Rusija, u tom slučaju, kako kaže, mogla da iskoristi situaciju da ojača svoje pozicije.

Komentarišući predstojeću mirovnu konferenciju u Švajcarskoj, Zelenski je otkrio da se na njoj neće razmatrati sve stavke njegovog mirovnog plana, takozvane "formule Zelenskog", već da će učesnicima biti predstavljene tri od njih deset – o energetskoj i nuklearnoj bezbednosti, prehrambenoj bezbednosti i razmeni zarobljenika po principu svi za sve.

Prethodno, Zelenski je, podsetimo, zabranio bilo kakve pregovore sa Rusijom sve dok se na njenom čelu bude nalazio aktuelni lider Vladimir Putin. 

Ipak, Putin je nedavno voljom naroda ponovo izabran za šefa države. 

On je poručio da je Rusija i dalje otvorena za pregovore, ali da Moskva mora biti sigurna da će, u trenutku kada do pregovora ponovo dođe, u Kijevu sedeti legitimna vlast Ukrajine. 

image