Svet

Protesti u Jermeniji: Demonstranti blokirali ulice, počela privođenja

Namesnik Tavuške eparhije i okupljeni su blokirali nekoliko ulica Jerevana, a protive se politici premijera koja podrazumeva predaju pograničnih jermenskih teritorija Azerbejdžanu
Protesti u Jermeniji: Demonstranti blokirali ulice, počela privođenja© Tanjug/Stepan Poghosyan/Photolure via AP

Učesnici protesta koji zahtevaju ostavku premijera Jermenije Nikola Pašinjana, a koje predvodi namesnik Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve arhiepiskop Bagrat Galstanjan, počeli su sa blokadom puteva u glavnom gradu.

Kako javlja dopisnik RIA Novosti, policija je već privela više od stotinu demonstranata.

Na Telegram kanalu pokreta se navodi da su se demonstranti okupili u centralnim ulicama Jerevana.

Na proteste, dan ranije je pozvao poglavar Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve arhiepiskop Bagrat Galstanjan koji predvodi proteste tražeći ostavku jermenskog premijera i prekid razgraničenja sa Azerbejdžanom koje podrazumeva da neke pogranične teritorije pređu pod kontrolu Bakua.

Okupljeni čak predlažu da arhiepiskop Bagrat Galstanjan bude predložen za kandidata za premijera Jermenije.

Masovni protesti u Jerevanu počeli su 9. maja. Narod koji protestuje je nezadovoljan načinom na koji se sprovodi demarkacija granice sa Azerbejdžanom, odnosno, politikom premijera koja podrazumeva predaju pograničnih jermenskih teritorija Azerbejdžanu.

U aprilu ove godine Jerevan i Baku su saopštili da su specijalne komisije dve zemlje odredile kuda će tačno prolaziti granica. Cilj je da se granice dve zemlje dovedu u one okvire koji su postojali u trenutku raspada SSSR-a. 

U skladu sa tim dogovorom, niz sela u blizini Tavuške oblasti Jermenije trebalo bi da postanu deo Azerbejdžana.

image