Svet

"Skaj njuz": Zelenski neće ubediti Si Đinpinga da prisustvuje mirovnom samitu o Ukrajini

Pošto na samitu zakazanom za 15. i 16. jun neće učestvovati ni Sjedinjene Države ni Kine, sve će biti "gubljenje vremena"
"Skaj njuz": Zelenski neće ubediti Si Đinpinga da prisustvuje mirovnom samitu o Ukrajini© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće uspeti da ubedi kineskog lidera Si Đinpinga da prisustvuje samitu o Ukrajini u Švajcarskoj i njemu je to jasno, kaže novinar "Skaj njuza" Džon Sparks.

Po njegovim rečima, budući da na samitu zakazanom za 15. i 16. jun neće učestvovati Sjedinjene Države i Kine, sve će biti "gubljenje vremena".

Novinar je podsetio na pokušaj Zelenskog da privuče pažnju svetske javnosti na švajcarsko okupljanje objavljivanjem video-snimka iz porušenog Harkova kada je zamolio američkog i kineskog predsednika da podrže ovaj događaj.

"Što se tiče Si Đinpinga, tokom posete Francuskoj ovog meseca jasno je stavio do znanja da sukob u Ukrajini nema nikakve veze s njim... Televizijski poziv iz ruševina Harkova teško da će ga pokrenuti", navodi se u članku.

Istovremeno, kako je objavio Blumberg, Bajden će verovatno propustiti samit jer mora da prisustvuje događaju prikupljanja sredstava za svoju izbornu kampanju.

Švajcarskoj konferenciji neće prisustvovati ni Ruska Federacija, što doprinosi njenoj propasti, a to uviđa i švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da do mira ne može doći bez učešća Moskve.

Na konferenciju je pozvano više od 160 delegacija, uključujući i one iz zemalja G7, G20 i BRIKS-a, dok će, po informacijama Blumberga, učestvovati tek oko 70 država, među kojima su Kanada, Nemačka i Japan, ali ne i brojne zemlje Globalnog juga koje su u sve prisnijim odnosima s Rusijom.

image