Svet

Stoltenberg traži veću vojnu pomoć za Ukrajinu: Spremite se za dugotrajan sukob

Alijansa povećava svoju aktivnost na krajnjem severu kao odgovor na "jačanje prisustva Rusije u regionu", istakao je prvi čovek NATO-a
Stoltenberg traži veću vojnu pomoć za Ukrajinu: Spremite se za dugotrajan sukobGetty © Photo by Omar Havana / Getty Images

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je članice saveza da se pripreme za dugotrajan sukob u Ukrajini i saopštio da će Alijansa na predstojećem julskom samitu u Vašingtonu formirati stalnu strukturu za organizovanje isporuka oružja Ukrajini i njihovo finansiranje.

"Moramo da se pripremimo za dug rat. Zato na samitu u Vašingtonu treba da donesemo odluke o jačanju uloge NATO u boljoj koordinaciji višegodišnje podrške, vojne obuke i dugoročnog finansiranja kako bismo sve to mogli da podržavamo duže vreme", poručio je Stoltenberg na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a, ističući da je planirano formiranje posebne strukture u tu svrhu.

NATO će nastojati da izbegne direktan sukob s Rusijom oko Ukrajine, to ostaje glavni zadatak, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, a prenele "RIA Novosti".

"Imamo dva glavna zadatka. Najpre to je pružanje pomoći Ukrajini – ono što radimo, ali moramo još više. Drugi zadatak je da sprečimo eskalaciju sukoba, njegovo širenje na druge teritorije van granica Ukrajina i njegovu transformaciju u potpuni rat NATO-a s Rusijom u Evropi. NATO neće biti strana u sukobu u Ukrajini, neće biti NATO snaga na terenu", istakao je prvi čovek Alijanse u govoru u Parlamentarnoj skupštini zapadnog vojnog pakta.

Međutim, kako je dodao, Alijansa povećava svoju aktivnost na krajnjem severu kao odgovor na "jačanje prisustva Rusije u regionu".

"Vidimo kako Rusija jača svoje prisustvo na krajnjem severu, ponovo otvara baze, izvodi vežbe. Stoga napredujemo u povećanju aktivnosti u tom regionu", precizirao je Stoltenberg.

Osim toga, on je priznao da u Alijansi "nema konsenzusa o vremenu ulaska Ukrajine u NATO", kao i da se za to moraju "stvoriti politički uslovi".

"Zemlje NATO-a su se složile da će Ukrajina postati članica alijanse, ali ne postoji konsenzus o vremenu koje treba učiniti da Ukrajina preživi, a kada se stvore politički uslovi, da Ukrajina odmah postane članica NATO-a", rekao je.

Takođe, kazao je i da Evropska unija nije ni blizu ispunjenja obećanja o slanju milion granata u Kijev.

Po njegovim rečima, zemlje NATO-a isporučile su Ukrajini 99 odsto svog naoružanja, ali to nije dovoljno. 

"Sjedinjene Države su šest meseci razgovarale o paketu pomoći Ukrajini, Evropska unija je obećala milion granata, ali nije mogla ni da se približi ovom broju", rekao je generalni sekretar, a preneo TASS.  

Stoltenberg je pozvao na povećanje isporuke oružja Kijevu i povezao brojne poraze ukrajinskih oružanih snaga s nedostatkom zapadne vojne pomoći. 

Tema NATO samita u SAD - jačanje saradnje sa Azijom

Stoltenberg je naveo da će na samitu u Sjedinjenim Državama Alijansa razgovarati o jačanju saradnje sa Azijom, pošto glavna ruska pomoć navodno dolazi iz tog regiona.

"Jačanje saradnje sa globalnim partnerima, posebno sa zemljama Indo-pacifičkog regiona (Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja), biće jedna od tri glavne teme na dnevnom redu samita u Vašingtonu, uz Ukrajinu i jačanje kolektivne odbrane i odvraćanja", ukazao je.

Prema njegovim rečima, to odražava činjenicu da bezbednost nije regionalno pitanje, već da je ona globalne prirode.

"NATO će ostati regionalni savez između Severne Amerike i Evrope, ali s obzirom na sukob u Ukrajini, ono što se dešava u Aziji važno je za Evropu, i obrnuto, ono što se dešava u Evropi važno je za Aziju", naveo je Stoltenberg i dodao da "vidimo, na primer, ko podržava Rusiju".

Kako je naveo, "najvažniji saveznici i dobavljači Rusije" su navodno azijske zemlje, napomenuvši da "Kina podržava vojnu ekonomiju Rusije" i da navodno "isporučuje opremu dvostruke namene".

"Kina je glavni trgovinski partner Rusije. Drugi dobavljač je Iran, a zatim Severna Koreja", ocenio je generalni sekretar Alijanse.

image