Svet

Šta se desilo sa demokratijom na Zapadu?

Zapadni mediji su u vezi sa Rusijom nastojali da izazovu bes kod svojih konzumenata, koji ih, podstičući političke predrasude, drži u stanju stalne nervoze
Šta se desilo sa demokratijom na Zapadu?Getty © Spencer Platt

Još 2019. godine američki istoričar Najl Ferguson primetio je da SAD više ne žive u demokratiji već u doba manipulacije emocijama, piše ruski geopolitičar Leonid Savin.

"Mi živimo u demokratskom društvu", napisao je Ferguson, "kojim vladaju emocije i u kome su osećanja važnija od razuma."

Ferguson navodi konkretne primere iz SAD, koji uključuju političke debate i odabrane naslove iz politički pristrasnih medija, koje su usmerene na izazivanje bure negodovanja i pojačanu društvenu polarizaciju.

Zapravo, što glasnije izlivate emocije, to ulivate više poverenja. Bog nam je dao emocije, ali nam je dao i zakone, koji nam pokazuju šta je ispravno, a šta ne. U suprotnom, ako ne kontrolišemo svoje emocije, to bi moglo izazvati katastrofu.

Ferguson je ovo zapisao tokom Trampovog mandata i žestokih napada demokrata na njega. Svi se sećamo besa i suza koji su prolivali njegovi politički oponenti. Ali, ovde nije reč samo o suprotstavljanju republikanaca i demokrata.

Izgleda da je Zapad zaboravio na razboritost. Zapad je zaboravio i na Boga, prepuštajući prostor politike emocijama.

Otuda groteskni govor Grete Tunberg u UN, koji je postao razlog za podsmeh. A tu je i srceparajući vrisak poljskog umetnika Bartoša Belenija u Evropskom parlamentu, kome su aplaudirali poslanici EP, kao i ispadi ukrajinskih političara i aktivista, koji su tokom debata, premazani crvenom bojom, vikali na svoje protivnike.

Umesto da raspravlja o ozbiljnim pitanjima sa svojim domaćinima, američki državni sekretar Entoni Blinken je u Kijevu otišao u bar, gde je svirao gitaru.

Demokratija na Zapadu postala je samo iluzija demokratije, koja se ne zasniva na zajedničkom skupu vrednosti, već na emocijama, koje diktiraju prihvatanje ili odbacivanje.

Australijski politički teoretičar Stiven Čavura otkriva da je koncept demokratije doživeo "suptilnu, ali duboku promenu", koja se dogodila na Zapadu. U pitanju je zaokret od prava da se teži sreći, ka pravu da se bude srećan. Mogli bismo reći i da je u pitanju infantilizacija politike.

Ovaj autor dodaje da se za mnoge danas "ostatak društva vrti samo oko njihovih osećanja."

U psihijatrijskim terminima, reč je o hipertrofiranom narcizmu i egocentrizmu. Pojedinac veruje da mu ceo svet nešto duguje, dok je on slobodan da radi šta hoće.

Tako se u SAD ponašaju takozvani progresivni liberali, koji su postali poznati kao "probuđeni".

Zbog neobrazovanosti i nekulture, oni ruše spomenike istorijskim ličnostima i pokazuju nepoštovanje prema drugačijim stavovima. Zapravo, oni iznose svoje nastrane predloge, ali pod maskom patetične zabrinutosti.

To potvrđuju i manipulativne prakse, uključujući i one koje se odnose na Rusiju. Gomila publikacija je poslednjih godina ciljala da izazove bes zapadnih medijskih konzumenata, koje ih, podstičući političke predrasude, drže u stanju stalne neuroze.  

image