Svet

MSP Kine: Peking se zalaže za mirovni samit koji priznaju i Rusija i Ukrajina

SAD treba da razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskom sukobu, poručila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning
MSP Kine: Peking se zalaže za mirovni samit koji priznaju i Rusija i UkrajinaGetty © Wang Xiaofeng/VCG

Kina se zalaže za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini, koju će priznati i Moskva i Kijev, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

"Kina ohrabruje i podržava sve napore koji doprinose mirnom rešavanju krize, a takođe podržava blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i nepristrasnu diskusiju o svim mirovnim inicijativama", kazala je Mao Ning.

Ona je dodala da Peking poziva Vašington da duboko razmisli o svojoj odgovornosti za nastanak i eskalaciju ukrajinske krize.

"Kina poziva Sjedinjene Države da zaustave klevete i pritiske i prestanu da neselektivno uvode nezakonite jednostrane sankcije. Što se tiče ukrajinske krize, Peking je zadržao objektivan i pošten stav, a takođe insistira na promovisanju pomirenja i pregovora", ukazala je.

Mao Ning je naglasila da je "Kina spremna da nastavi saradnju sa međunarodnom zajednicom kako bi promovisala političko rešenje ukrajinske krize".

Istovremeno, odgovarajući na pitanje da li će Kina poslati predstavnika na konferenciju u Švajcarsku i ko će to biti, ona je ukazala da "trenutno nema informacije o tom pitanju".

Ranije je "Blumberg", pozivajući se na izvore, izvestio da Brazil i Indija mogu poslati mlađe zvaničnike na konferenciju o Ukrajini u Švajcarsku, dok bi se Kina mogla ograničiti samo na prisustvo višeg državnog službenika.

Naime, Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15 i 16. juna u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna, na koju je pozvano više od 160 delegacija iz celog sveta, uključujući članice G7, G20, BRIKS, EU i druge, ali ne i diplomate Rusije.

image