Ministri EU negoduju zbog Mađarske: Prestanite sa blokadom vojne pomoći Kijevu

Oni su na današnjem sastanku u Briselu pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas Mađarsku da stane sa blokadom upućivanja vojne pomoći za Ukrajinu.

Oni su na današnjem sastanku u Briselu pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, preneo je Rojters.

Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je da su sve članice EU protiv blokade i da žele da reše to pitanje.

Ministar spoljnih poslova Belgije, koji trenutno predsedava Savetom EU, Aja Labib, takođe je primetio da Mađarska nastavlja da blokira izdvajanja za vojno snabdevanje Kijeva.

Čak i pre početka današnjeg sastanka, šef diplomatije Litvanije Gabrijelius Landsbergis, optužio je Mađarsku za sistematsko blokiranje spoljnopolitičkih pozicija Unije. On je rekao novinarima da gotovo sve diskusije i odluke EU blokira samo jedna zemlja - Mađarska.

Istakao je da Mađarska blokira odluke EU o vojnoj pomoći Kijevu, kao i početak pregovora o članstvu za Ukrajinu, Gruziju i Jermeniju.

Estonija i Italija su i ranije negodovale oko istog pitanja.

Šef EU diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je trenutno u EU blokirano sedam odluka o finansiranju vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od pet milijardi evra.

"Optuženi smo da ne ispunjavamo svoje obaveze, ali imamo sedam blokiranih odluka o pomoći od pet milijardi evra", objasnio je Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Odluke EU o spoljnoj politici, inače, zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

Sijarto je ranije danas rekao da Mađarska neće podržati 14. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjoj formi, jer je to, kako je objasnio, protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike.

Sijarto je napisao na Fejsbuku da su njegove kolege iz Nemačke, Irske i Poljske napravile, kako je naveo, "scenu" na današnjem sastanku, ali da to nije moglo da promeni stav Mađarske.