Svet

Komandant ukrajinske vojske potpisao: Stižu francuski instruktori

Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je još krajem februara izjavio da ne treba isključiti mogućnost slanja trupa u Ukrajinu
Komandant ukrajinske vojske potpisao: Stižu francuski instruktoriwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski saopštio je da je potpisao dokumente kojima se dozvoljava poseta francuskih instruktora centrima za obuku u Ukrajini.

"Već sam potpisao dokumente koji će prvim francuskim instruktorima omogućiti da posete naše centre za obuku i da se upoznaju sa njihovom infrastrukturom i osobljem", napisao je on na svom Telegram kanalu.

U međuvremenu, francuski TV kanal BFM Biznis, pozivajući se na reči Ministarstva odbrane Francuske preneo je vest da se pitanje slanja francuskih instruktora u Ukrajinu, radi obučavanja ukrajinskih vojnika, i dalje razrađuje.

Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je još krajem februara izjavio da ne treba isključiti mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, a sličnu izjavu ponovio je i početkom maja, dodajući da su "mnoge zemlje razumele njegovu ideju i da su se složile sa tim pristupom".

Sa druge strane, direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin je još 19. marta rekao da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, dok su brojni ruski zvaničnici upozorili da će francuski vojnici biti legitimna i prioritetna meta ruske vojske.

image