Svet

Makron opet provocira: Želi mir, ali samo pod ukrajinskim uslovima

Makron je priznao da Evropska unija "neće promeniti svoju geografiju", a da će Rusija ostati njen sused u danima koji slede
Makron opet provocira: Želi mir, ali samo pod ukrajinskim uslovima© AP Photo/Markus Schreiber/Pool/Tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron konstatovao je da EU nije u ratu sa Rusijom, već da želi "mir koji Ukrajina izabere".

"Mi nismo u ratu sa Rusijom i ruskim narodom, ali želimo mir, mir koji će Ukrajina izabrati pod sopstvenim uslovima", rekao je Makron tokom govora pred mladima u Drezdenu u prenosu koji je uživo prenošen na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na društvenoj mreži Iks.

Francuski šef države je ponovio da sukob u Ukrajini oblikuje "budućnost i bezbednost EU".

Istovremeno, Makron je priznao da Evropska unija "neće promeniti svoju geografiju", a da će Rusija ostati njen sused "sutra i prekosutra".

S tim u vezi, EU treba da vodi računa o zajedničkom konceptu bezbednosti, koji je ranije "delegirala svojim saveznicima", smatra francuski lider.

"Moramo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti, da razumemo odakle će doći pretnja. Moramo da izgradimo novi koncept zajedničke bezbednosti, da odredimo koje mogućnosti imamo i koji zajednički projekti su nam potrebni", rekao je on, prenosi Ria novosti.

Makron je ranije pominjao da bi zapadne vojne trupe mogle da ratuju u Ukrajini, međutim, sada je očigledno "promenio ploču".

Makron se nalazi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Nemačkoj, a u utorak je u planu da se sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u okviru francusko-nemačkog saveta ministara.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva neće napasti zemlje NATO-a.

Putin je primetio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo zamišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali da "pametni ljudi savršeno razumeju da je to laž".

Ruski predsednik je naglasio da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz RF u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, pa da bi trebalo da razmisle o svojim sledećim koracima. Istakao je da je Ruska Federacija spremna za dijalog.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključujući zemlje NATO-a u sukob i da se "igraju vatrom" i da pumpanje oružjem ne doprinosi pregovorima.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev negodovao. Zapad sa druge strane ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. 

image