Svet

Trilateralni samit: Kina, Južna Koreja i Japan ne treba da žrtvuju dobrosusedske odnose zbog SAD

Obnovljeni samit Kine, Južne Koreje i Japana održan je nakon pauze koja je trajala više od četiri godine, a razgovaralo o planovima saradnje u oblasti razmene kadrova, ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, saradnji u oblasti nauke i tehnologije, kao i u u digitalnoj transformaciji
Trilateralni samit: Kina, Južna Koreja i Japan ne treba da žrtvuju dobrosusedske odnose zbog SAD© Tanjug/Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP

Kina je danas, na kraju dvodnevnog Trilateralnog samita, održanog tokom protekla dva dana u Seulu, pozvala Južnu Koreju i Japan da odbace protekcionizam i podrže globalizaciju.

Kineski premijer Li Ćijang rekao je da tri zemlje treba da vide jedna drugu kao partnere i u kontekstu mogućnosti za razvoj, izvestila je kineska državna agencija Sinhua.

Li je pozvao na suprotstavljanje pretvaranju ekonomskih i trgovinskih pitanja u političke igre ili bezbednosna pitanja, odbacivanje protekcionizma i protivljenje razdvajanju ili presecanju lanaca snabdevanja, navodi Sinhua.

U isto vreme, Li Ćijang je japanskom premijeru Fumiu Kišidi rekao da Japan na pravi način treba da se pozabavi pitanjem ostrva Tajvan i ostalim istorijskim pitanjima, kao i da radi zajedno sa Kinom na izgradnji konstruktivnih i stabilnih odnosa dve zemlje koji ispunjavaju zahteve nove ere.

Stoga je poruka Trilateralnog samita u Seulu jasna koji je ove godine održan deveti put: Kina, Južna Koreja i Japan ne treba da žrtvuju dobrosusedske odnose zbog interesa SAD.

Trilateralnom samitu Kine, Japana i Južne Koreje prisustvovali su kineski premijer Li Ćiang, japanski premijer Fumio Kišida i južnokorejski predsednik Joon Suk-jeol.

Obnova saradnje posle četiri godine

Obnovljeni samit Kine, Južne Koreje i Japana održan je nakon pauze koja je trajala više od četiri godine, uzrokovane pandemijom koronavirusa i "drugim razlozima".

Krovni mehanizam saradnje tri zemlje ustanovljen je 2011. godine, s tim što su se prve ideje o trilateralnoj saradnji i koordinaciji Pekinga, Seula i Tokija pojavile još 1999. godine.

Od tada do danas, tokom bezmalo četvrt veka, uspostavljeno je sedamdesetak mehanizama saradnje ovih zemalja na različitim nivoima, a obnova saradnje na visokom nivou dolazi u času kada se, nakon impresivnog uzleta proteklih decenija, njihova saradnja suočava sa novim izazovima.

Seul lane prvi put zabeležio deficit

Vrednost trilateralne trgovine Kine, Južne Koreje i Japana porasla je sa 130 milijardi dolara u 1999. na više od 710 milijardi dolara u 2022. godini, a udeo ovih zemalja u globalnoj ekonomiji povećan je sa 17 odsto na 24 odsto.

Kina je već dve decenije najveći trgovinski partner Južnoj Koreji.

Uprkos padu od 13,5 odsto na godišnjem nivou, vrednost bilateralne trgovinske razmene dostigla je, prema kineskim izvorima, više od 310 milijardi dolara tokom 2023. godine, ali je, u isto vreme, nakon dugog perioda suficita i uravnoteženog spoljnotrgovinskog bilansa sa Kinom, Južna Koreja te godine prvi put zabeležila deficit, što je trend koji se protegao i na ovu godinu.

Valja se podsetiti da je izvoz Južne Koreje u Kinu tokom poslednjih skoro trideset godina rastao po prosečnoj stopi od preko deset odsto godišnje.

Zaštiti bezbednost, stabilnost i napredak u Aziji

Na samitu se razgovaralo o planovima saradnje u oblasti razmene kadrova, ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, saradnji u oblasti nauke i tehnologije, kao i u u digitalnoj transformaciji.

Kineski list "Global tajms" navodi da je Kina pozvala Japan i Južnu Koreju da zajedno rade na zaštiti bezbednosti, stabilnosti i napretka u Aziji.

Džang Đifeng, bivši potpredsednik Instituta japanskih studija pri Kineskoj akademiji društvenih nauka, u nedelju je izjavio da je Japan pogođen geopolitikom i da Tokio "isuviše pažljivo prati SAD", što na kraju dovodi do čekanja pri ulaganju u Kinu, što utiče na dalje širenje bilateralne trgovine.

"U tom slučaju, samo SAD pobeđuju, dok Japan snosi gubitak", primetio je Džang.

Regionalna saradnja anticipira globalne potrese

"Global tajms" navodi da se pod pritiskom odluka američkih Federalnih rezervi o kamatnim stopama, Japan i Južna Koreja suočavaju sa devalvacionim pritiscima na njihove nacionalne valute, ali ističe da to, takođe, donosi izvesne prednosti njihovim proizvodima prilikom izvoza u Kinu.

"Istina je da se japanske i južnokorejske kompanije sele u jugoistočnu Aziju, a takođe se pridružuju blokovima predvođenim SAD, kako bi obuzdali Kinu u oblasti veštačke inteligencije i proizvodnje poluprovodnika, tako da je važno da Kina poboljša komunikaciju sa tim susednim zemljama, kako bi sprečila rizike od oštećenja celog trilateralnog mehanizma", prenosi "Global tajms".

"U poslednje vreme kontinuirana apresijacija američkog dolara dovela je do ogromne depresijacije azijskih valuta, posebno vona i jena. Trilateralna finansijska saradnja može, u velikoj meri, da se nosi sa finansijskim šokovima izvan regiona", prenosi ovaj list.

Dati prednost saradnji

Poslednji sastanak lidera Kine, Južne Koreje i Japana održan je decembra 2019. godine.

Tada je, zbog pandemije koronavirusa i "drugih faktora", mehanizam stavljen na neku vrstu čekanja, ali su se uslovi za obnovu trilateralne saradnje stekli ponovo.

"Global tajms" navodi da su među najvažnijim razlozima za obnavljanje samita zajednički napori koje su tri zemlje uložile u protekloj godini.

"Od Međunarodnog foruma za trilateralnu saradnju održanog jula prošle godine, do sastanka visokih zvaničnika trilaterale na nivou zamenika ministra spoljnih poslova, održanog u Seulu u septembru, postignut je konsenzus o održavanju sastanka lidera Kine, Japana i Južne Koreje u najranije pogodno vreme. Na trilateralnom sastanku ministara inostranih poslova Japana, Kine i Južne Koreje, u novembru, tri strane su se složile da stvore uslove za sastanak lidera i ubrzaju pripreme za samit", navodi "Global tajms".

Kina, Južna Koreja i Japan čine petinu svetskog stanovništva

Kina, Japan i Južna Koreja čine dvadeset odsto ukupnog svetskog stanovništva. Njihov kombinovani bruto domaći proizvod (BDP) čini približno dvadeset pet procenata ukupnog svetskog BDP-a.

"U sadašnjem kontekstu, u kojem se regionalna ekonomija suočava sa brojnim rizicima i izazovima, ali se novi obrasci i novi trendovi i dalje oblikuju, obnovljena saradnja između Kine, Japana i Južne Koreje ne samo da će uliti više poverenja u regionalni prosperitet i stabilnost, već će stvoriti nove tačke rasta za regionalni razvoj. Na primer, Kina, Japan i Južna Koreja imaju tržišne, finansijske i tehnološke prednosti u oblasti proizvodnje poluprovodnika. Saradnja tri zemlje doprineće stabilnosti i razvoju regionalnog, pa i globalnog lanca snabdevanja industrije poluprovodnika", navodi "Global tajms", dok portal "Biznis Koreja" navodi da je Kina brzo sustigla Južnu Koreju u oblasti proizvodnje poluprovodnika.

Istovremeno, podseća "Global tajms", SAD su poslednjih godina energično intervenisale u poslovima severoistočne Azije i izazivale konfrontaciju među regionalnim taborima.

"Ili su se u Japanu i Južnoj Koreji pridruživali raznim zatvorenim i ekskluzivnim malim krugovima, kako bi izgradili 'malo dvorište sa visokim zidovima' u oblasti nauke i tehnologije, ili je povlačena ideološka linija, promovišući retoriku blokovske konfrontacije: Kina, Rusija i Severna Koreja protiv SAD, Japana i Južne Koreje", navodi list.

Novi "hladni rat" na Dalekom istoku

"Ovo ne samo da podriva odnos Kine i Japana i Južne Koreje kao bliskih suseda i ometa saradnju Kine, Japana i Južne Koreje, već izaziva i 'novi hladni rat' u regionu i pogoršava regionalne bezbednosne dileme", podseća "Global tajms".

"Bez sumnje, istorijska pitanja, kao što su 'žene za utehu' (odbijanje Japana da snosi posledice zbog masovnog silovanja žena u Kini i Južnoj Koreji tokom Drugog svetskog rata) i teritorijalni sporovi, kao i bezbednosni faktori kao što je (instaliranje američkog raketnog sistema) THAAD, doprineli su nedostatku političkog poverenja zbog nedovoljnog međusobnog razumevanja", navodi "Global tajms".

"Međutim, dublji razlog može biti u kognitivnom neusklađenju Japana i Južne Koreje koje proizilazi iz sveobuhvatnog razvoja Kine. Kada to pridodamo povećanom američkom obuzdavanju Kine, to je otežalo nezavisnu i autonomnu kinesku politiku prema dvema zemljama. Kao rezultat toga, Japan i Južna Koreja su se suočavali sa ponavljajućim 'dilemama izbora' u vezi sa saradnjom Kine, Japana i Južne Koreje. U stvari, njihov nedavni proaktivni stav o sastancima lidera sadrži namerno strategijsko prilagođavanje, nastojeći da popravi svoje odnose sa Kinom oštećene prethodnim preteranim 'proameričkim' stavovima", naveo je "Global tajms".

image