Svet

Ministri spoljnih poslova EU razmatraju sankcije protiv Izraela

Postojao je veoma jasan konsenzus o potrebi da se poštuju međunarodne humanitarne pravne institucije, rekao je ministar spoljnih poslova Irske
Ministri spoljnih poslova EU razmatraju sankcije protiv Izraela© Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Ministri spoljnih poslova EU po prvi put su "značajnije" počeli da razmatraju uvođenje sankcija Izraelu, ukoliko ne bude delovao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, rekao je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Irske Mišel Martin.

"Postojao je veoma jasan konsenzus o potrebi da se poštuju međunarodne humanitarne pravne institucije", rekao je Martin novinarima, prenosi briselski "Politiko".

Međunarodni sud pravde presudio je u petak da Izrael mora odmah da zaustavi ofanzivu u Rafi u južnom pojasu Gaze i otvori granični prelaz Rafa kako bi humanitarna pomoć nesmetano ulazila u enklavu.

Izrael je, međutim, uprkos tome nastavio svoje operacije i u nedelju bombardovao izbeglički kamp, ubivši najmanje 45 Palestinaca, od kojih su više od polovine bili žene, deca i starije osobe, prenelo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Mnogi lideri EU su osudili napade.

"Diskutovali smo o privremenim naredbama Međunarodnog suda pravde sa veoma jasnim stavovima da Izrael treba da se pridržava tih naredbi, otvori granični prelaz i prekine vojne operacije u Rafi", rekao je Martin.

Jedan od zaključaka je, kako dodaje, da je potrebno da se sazove sastanak EU–Izrael na visokom nivou kako bi se izrazila "ozbiljna zabrinutost" i tražio odgovor od Izraela "u smislu poštovanja odluka Suda".

"Odgovornost je veoma važna. Važno je da postoji odgovornost za sve one koje je Hamas ubio, ali i za hiljade Palestinaca koji su brutalno ubijeni tokom ovog rata", rekao je Martin.

Iz pres-službe Izraela rekli su za "Politiko" da ne mogu da komentarišu Martinove izjave, ali da je pre udara "procenjeno da civili neće biti ugroženi". 

Rekli su da Mehanizam za utvrđivanje činjenica i procenu Generalštaba odbrambenih snaga Izraela (IDF) "istražuje okolnosti pogibije civila u tom području nakon napada", te da IDF "žali zbog bilo kakvog nanošenja štete civilima tokom borbi".

image