Svet

Si-En-En: Izrael je koristio precizno navođenu municiju za napad na Rafu

Eksplozija je izazvala zapaljenje rezervoara za gorivo i izbijanje požara u kampu za raseljena lica, što je dovelo do smrti civila
Si-En-En: Izrael je koristio precizno navođenu municiju za napad na Rafuwww.globallookpress.com © IMAGO/Omar Ashtawy apaimages

Izraelska strana je obavestila administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da je navodno koristila precizno navođenu municiju da pogodi metu u blizini grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, prenosi Si-En-En, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Kako dodaje, eksplozija je izazvala zapaljenje rezervoara za gorivo i izbijanje požara u kampu za raseljena lica, što je dovelo do smrti civila.

Zvaničnik je napomenuo da ne može da potvrdi tu informaciju i da samo prenosi poruku izraelske strane, dodajući da će Sjedinjene Države saznati više kada Izrael završi istragu o incidentu.

Palestinska uprava civilne odbrane ranije je saopštila da je najmanje 40 ljudi poginulo, a desetine ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na šatorski kamp u Rafi u južnom palestinskom Pojasu Gaze, u kojem se nalaze desetine hiljada raseljenih.

Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejna nazvao je napad "namernim masakrom koji prevazilazi sve granice". 

Palestinska agencija Vafa javila je da je u nedelju uveče najmanje osam raketa pogodilo šatore u severozapadnom delu Rafe, gde su smešteni raseljeni Palestinci.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da vazdušni napad Izraela na oblast Rafe na jugu Pojasa Gaze, u kojem su poginule desetine palestinskih civila, nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, kao i da će taj incident biti istražen.

image