Svet

Pozicioniranje Argentine: Milei krenuo da se "udvara" direktorima američkih tehnoloških kompanija

Analitičari se pitaju da li će od druženja sa džet setom profitirati predsednik ili Argentina
Pozicioniranje Argentine: Milei krenuo da se "udvara" direktorima američkih tehnoloških kompanijaGetty © Handout / Handout

Argentinski predsednik Havijer Milei sastaće se ove nedelje u Kaliforniji sa direktorima tehnoloških kompanija, uključujući Tima Kuka i Sema Altmana, u pokušaju da privuče pažnju na svoje ekonomske reforme.

Milei će se tokom trodnevnog boravka u San Francisku, sastati sa poslovnim liderima, uključujući izvršne direktore "Epla" i "OpenAI", izvršnog direktora "Gugla" Sundara Pičaija i šefa "Mete" Marka Zakerberga, saopštila je kancelarija predsednika.

Njegov portparol je rekao da je putovanje osmišljeno da bi se Argentina još jednom pozicionirala u svetu. Tehnološki sektor ove latinoameričke zemlje jedan je od najvećih u regionu.

Od preuzimanja dužnosti u decembru, Milei je mnogo putovao, udvarajući se globalnoj javnosti kroz prijateljstva sa ličnostima kao što je izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask, koga je upoznao u njegovoj fabrici u Ostinu, i držeći vatrene govore kojima je branio svoja "anarho-kapitalistička" uverenja kada je reč o slobodnom tržištu, piše "Fajnenšel tajms".

Njegov put u Kaliforniju dolazi u trenutku kada je situacija kod kuće "turbulentna". U ponedeljak je kancelarija predsednika objavila ostavku šefa kabineta Nikolasa Posea, jednog od njegovih najbližih savetnika.

Za mnoge Argentince, od kojih otprilike polovina odobrava vladu Havijera Mileia, njegov globalni profil je "novina", kaže Kristijan Butije, direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja "SiBi konsultora".

"Nismo navikli da argentinski predsednici budu međunarodno poznati; za mlade glasače fotografije sa Ilonom Maskom imaju određenu privlačnost", rekao je on. "Ali pitanje je: da li će ta slava koristiti Argentini, ili će koristiti samo Mileiju?", dodao je.

Analitičari kažu da će međunarodne kompanije verovatno odustati od ulaganja u Argentinu, koja trpi najgoru ekonomsku krizu u poslednje dve decenije. Godišnja inflacija je u aprilu iznosila 289 odsto, a ekonomska aktivnost je u martu pala za 8,4 odsto u poređenju sa godinom ranije.

Milei je smanjio državnu potrošnju kako bi smanjio inflaciju. Ali tek treba da obezbedi dugoročnu reformu u Kongresu, gde kontroliše manje od 15 odsto mesta.

"Godine i godine nestabilne investicione klime su teško narušile međunarodnu reputaciju Argentine", rekla je Kezija Mekig, generalni direktor kompanije "Meklarti asošijejts" koja savetuje multinacionalne kompanije koje posluju u Argentini. "To se ne menja za šest meseci", istakla je ona.

"U nekim sektorima vlada veliko uzbuđenje, ali kompanije još nisu spremne da povuku potez", dodala je ona.

image