Svet

Šef izraelskih špijuna pretio tužiteljki MKS-a zbog istrage o ratnim zločinima

Bivši direktor Mosada Josi Koen bio je lično umešan u tajnu zaveru da se izvrši pritisak na Fatuu Bensudu da odustane od istrage, kažu izvori
Šef izraelskih špijuna pretio tužiteljki MKS-a zbog istrage o ratnim zločinimaGetty © Anadolu / Contributor

Bivši šef Mosada, izraelske spoljne obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i kroz niz tajnih sastanaka pokušavao da izvrši pritisak na nju da odustane od istrage o ratnim zločinima Izraela nad Palestincima, piše "Gardijan".

Josi Koen je kontaktirao tadašnju tužiteljku MKS-a, Fatuu Bensudu godinama pre nego što je otvorila zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ta istraga, pokrenuta 2021. godine, kulminirala je prošle nedelje kada je Bensudin naslednik Karim Kan najavio da će tražiti hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog rata u Gazi.

Odluka tužioca da podnese zahtev pretpretresnom veću MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, zajedno sa trojicom lidera Hamasa, rezultat je kojeg se izraelski vojni i politički establišment dugo plašio, navodi britanski list.

Koenovo lično učešće u operaciji protiv Međunarodnog krivičnog suda dogodilo se kada je bio direktor Mosada. Njegove aktivnosti su odobrene na visokom nivou i opravdane time da je sud, navodno, predstavljao pretnju državi Izrael krivičnim gonjenjem vojnog osoblja, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski izvor informisan o operaciji protiv Bensude rekao je da je cilj Mosada bio da kompromituje tužiteljku ili da je angažuje kao nekoga ko će sarađivati sa zahtevima Izraela.

Treći izvor upoznat sa operacijom rekao je da je Koen delovao kao Netanjahuov "nezvanični glasnik".

Koen, koji je u to vreme bio jedan od najbližih Netanjahuovih saveznika i koji se pojavljuje kao politička snaga u Izraelu, lično je predvodio učešće Mosada u skoro decenijskoj kampanji podrivanja suda.

Četiri izvora su potvrdila da je Bensuda obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS-a Koenovim pokušajima da utiče na nju, zabrinuta zbog sve upornije i preteće prirode njegovog ponašanja.

Tri izvora su rekla da je Bensuda rekla da je Koen u nekoliko navrata vršio pritisak na nju da ne nastavi krivičnu istragu u takozvanom "palestinskom slučaju" MKS-a.

Prema izjavama koje je podelila sa zvaničnicima MKS-a, on joj je navodno rekao: "Trebalo bi da nam pomogneš, a nama dozvoli da se brinemo o tebi. Ne želiš da se uplićeš u stvari koje bi mogle da ugroze tvoju ili bezbednost tvoje porodice."

Jedna osoba obaveštena o Koenovim aktivnostima rekla je da je koristio "odvratne taktike" protiv Bensude i da je na kraju pokušavao, bezuspešno, da je zastraši. Njegovo ponašanje su uporedili sa "proganjanjem i uhođenjem".

Mosad se takođe veoma zainteresovao za članove Bensudine porodice i dobio transkripte tajnih snimaka njenog muža koje su potom izraelski zvaničnici pokušali da iskoriste da diskredituju tužiteljku, kažu izvori.

Portparol kabineta izraelskog premijera rekao je da je "Gardijanova" istraga "prepuna mnogih lažnih i neosnovanih optužbi koje imaju za cilj da naškode državi Izrael". Koen nije odgovorio na zahtev za komentar. Bensuda je odbila da komentariše.

image