Svet

Gruzijski parlament zaseda o poništavanju predsedničkog veta: Nastavljaju se protesti (VIDEO)

Za konačno usvajanje zakona o stranim agentima mora da glasa 76 od 150 poslanika, nakon čega će predsednik parlamenta imati pravo da ga potpiše
Gruzijski parlament zaseda o poništavanju predsedničkog veta: Nastavljaju se protesti (VIDEO)© Scott Peterson/Getty Images

Gruzijski parlament počeo je zasedanje čiji je cilj da se prevaziđe veto predsednice te zemlje Salome Zurabišvili na zakon o stranim agentima.

Kako se navodi, za konačno usvajanje zakona za njega mora da glasa 76 od 150 poslanika. Ako se to dogodi, predsednik parlamenta će imati pravo da ga potpiše, nakon čega će dokument biti objavljen i stupiti na snagu.

Istovremeno, demonstranti se već okupljaju kod zgrade parlamenta, a radi se o građanima koji se protive usvajanju zakona.

Parlament Gruzije usvojio je 14. maja u trećem i poslednjem čitanju predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja", koji predviđa registraciju organizacija koje "ostvaruju interese stranih sila" i primaju prihode iz inostranstva.

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka Gruzijski san predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk je ranije pozvao Gruziju da povuče iz procedure ovaj nacrt zakona, dok su zvaničnici Evropske unije upozorili da bi njegovo usvajanje predstavljalo ozbiljnu prepreku da Gruzija postane članica EU.

Zurabišvili je više puta izrazila podršku demonstrantima, nazivajući zakon "ruskim" i "preprekom na evropskom putu", da bi kada joj je dokument došao na potpis, stavila veto.

image