Svet

Istorijska odluka: Španija zvanično priznala Palestinu - nije isto što i Kosovo

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije – zajedno sa Kiprom, Grčkom, Slovačkom i Rumunijom – koje ne priznaju nezavisnost Kosova
Istorijska odluka: Španija zvanično priznala Palestinu - nije isto što i Kosovo© Oscar Gonzalez/NurPhoto via Getty Images

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da su Kosovo i Palestina različiti slučajevi zbog čega ta zemlja ne menja stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, a istovremeno je odlučila da prizna Palestinu, prenosi RSE.

"Situacija u Palestini je drugačija. Priznavanje Države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ta teritorija nikada nije bila pravno deo Države Izrael", rekla je savetnica MSP Španije Elena Aljarila Kortezon.

Kortezon je dodala da je odluka Španije da prizna Palestinu u skladu sa međunarodnim pravom, principima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su obavezujuće.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije – zajedno sa Kiprom, Grčkom, Slovačkom i Rumunijom – koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Podsećamo, španska vlada je danas na sastanku zvanično priznala palestinsku državnost, saopštio je ministar spoljnih poslova te zemlje Hoze Manuel Albares.

"Danas smo na Savetu ministara odlučili da priznamo državu Palestinu. Mir, solidarnost, posvećenost i vera u čovečanstvo su mogući", poručio je šef španske diplomatije.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je prethodno da će njegova zemlja danas odobriti priznanje države Palestine, ocenivši da je to "istorijska odluka".

"Na današnjem sastanku Saveta ministara Vlada Španije će odobriti zvanično priznanje države Palestine", poručio je Sančez na vratima palate Monkloa.

Španski premijer je istakao da taj potez "nije samo pitanje istorijske pravde, uz legitimne težnje naroda Palestine, već i "neizostavna obaveza ako svi želimo da postignemo mir".

"Španija će se tako pridružiti više od 140 zemalja koje već priznaju Palestinu kao državu", naglasio je i dodao da ta odluka ima jedan cilj – postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.

Prema njegovim rečima, to pitanje nije samo pitanje istorijske pravde. 

"To je jedini način da se krene ka rešenju koje svi prepoznajemo kao jedini mogući mir: budućnost palestinske države koja koegzistira uz državu Izrael u miru i bezbednosti", precizirao je.

Prošle nedelje je irski premijer Sajmon Heris saopštio da su Norveška, Irska i Španija zvanično priznale državu Palestinu.

Odluka Norveške da zvanično prizna palestinsku državu će stupiti na snagu 28. maja, saopštila je norveška Vlada. Na ovaj način skandinavska zemlja postala je deseta članica EU koja je priznala Palestinu.

Irskoj i Norveškoj se pridružila i Španija, koja je objavila zvanično priznanje palestinske države, navodeći da će odluka stupiti na snagu 28. maja, piše "Politiko".

image