Svet

Ruski milijarder traži od Luksemburga odštetu zbog EU sankcija

Mihail Fridman zatražio je kompenzaciju u skladu sa sporazumom o zaštiti investitora
Ruski milijarder traži od Luksemburga odštetu zbog EU sankcijawww.globallookpress.com © Vasilii Smirnov/Russian Look

Mihail Fridman, jedan od najbogatijih ljudi Rusije, traži od Luksemburga odštetu zbog stavljanja na listu sankcionisanih lica, i to za imovinu vrednu 15,8 milijardi dolara i planira da tuži Veliko vojvodstvo ako ne bude postignut dogovori o isplati, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izvore.

Tužba je prvi slučaj da je neki ruski milijarder tražio kompenzaciju za sankcije podignute protiv njega zbog ruske operacije u Ukrajini, nakon što je prošlog meseca uspešno osporio neke od osnova za kaznene mere EU.

Ako uspe, Fridman bi potencijalno imao pravo na znatnu isplatu prema sporazumu iz 1989. između Belgije, Luksemburga i Sovjetskog Saveza koji štiti imovinu investitora od eksproprijacije i nacionalizacije, kao i "bilo koje druge mere sa sličnim efektima".

Fridman sada, objašnjava "Fajnenšel tajms", pokušava da ukloni jedino preostalo opravdanje za sankcije EU protiv njega prodajom svog udela u "Alfa banci", najvećem ruskom privatnom kreditoru.

Fridman ima svoj udeo u investicionoj firmi "LeterOne" sa sedištem u Londonu i ruskoj "Alfa banci" preko kompanija u Luksemburgu koja drže imovinu ukupne vrednosti 15,8 milijardi dolara. On namerava da traži neutvrđeni iznos nadoknade za svoje gubitke zbog sankcija ako se Luksemburg ne nagodi s njim kada istekne šestomesečni grejs period, kažu izvori.

Prema sporazumu, Fridman može da tuži Luksemburg arbitražnom sudu u Stokholmu ili da se prijavi za arbitražu pod Uncitralom, komisijom Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo.

"Kao država članica EU, Luksemburg primenjuje sankcije EU", navodi se u saopštenju vlade. "Vlada Luksemburga je svesna zahteva gospodina Fridmana. Trenutno nijedan pravni spor nije u toku", dodaje se.

Najviši sud EU prošlog meseca odbacio je kao validne razloge za uvođenje sankcija Fridmanu i jednom od njegovih partnera Petru Avenu na osnovu toga što nije bilo dovoljno dokaza da su njih dvojica podržavali rusku operaciju u Ukrajini.

Presuda se odnosila samo na sankcije izrečene između februara 2022. i marta 2023. Fridman i Aven osporavaju naredni period u odvojenim pravnim postupcima.

image